Prijava

Vaša prijava

NOGOMETNA PRIČA IZ DAVNINA Veliki susjedski rivalitet Udarnika i Radnika


Franjo Leder
Franjo Leder

Bilo je prekrasno nedjeljno jutro u autobusu koji je vozio ekspediciju Udarnika na prvenstveni dvoboj u Zabok protiv domaće Mladosti (igrala se matineja od 10 sati). Igrači u stražnjem a stručni stožer i pratnja u prednjem dijelu busa. Službenog predstavnika Udarnika Silvija Kranjeca i negdašnjeg predsjednika kluba iz Kurilovca Franju Ledera dijelio je samo prolaz po sredini a nakon neupadljivo ubačene teme o davno minulim nogometnim danima postepeno je započeo dinamičan dvoboj riječima između spomenutih.

 

Udarnik u prugastim dresovima u društvu kolega uz Radnika
Udarnik u prugastim dresovima u društvu kolega uz Radnika

Potrebno je istaknuti da je legendarni Silvio Kranjac u mladim danima bio neprelazni i vrlo cijenjeni bek Radnika koji je bio blizak i vodstvu kluba iz Velike Gorice a dobro je poznato i veliko suparništvo između spomenutih susjednih tabora. Koliko veliko, može oslikati i dobročudan dvoboj riječima Franje Ledera i Silvija Kranjca.

 

Iskusni Leder započeo je pričćajući se iz Austrije kući, odlučio pristupiti radije Udarniku no Radniku. Reakcija Silvija bila je britka kao i dok je igrao. “Nemojte pričati što nije bilo. Sada smo u istom klubu ali moram vas demantirati jer istina je bila drugačija. Dotični igrač kupio je stan u Gorici i najprije je odlučio pregovarati s Radnikom. Sve smo već bili dogovorili osim uvjeta transfera a onda je gospodin tražio da mu namjestimo dio stana. Mi u Radniku ostali smo pomalo zatečeni i nismo željeli ulaziti u nepromišljeni pothvat prvenstveno zbog mira u momčadi jer na kraju sve se sazna pa i uvjeti dolazaka pojedinih igrača. Tek nakon našeg odustajanja dotični igrač odlučio se pregovarati sa Udarnikom i vi ste mu vjerojatno tada nabavili namještaj” – kazao je Kranjac.

Čelnici kluba iz Kurilovca
Čelnici kluba iz Kurilovca

Leder je Kranjcu pak uzvratio kontrom. “To su samo priče kako bi se vi u Radniku opravdali što ste ostali bez majstora i pravog španera. Kakav namještaj, kaj god. Vaši iz kluba valjda su se slabo razumjeli u nogometne aktualnosti i kvalitetu spomenutog igrača pa ste nakon jednog upita, a tko je sad taj, ostali bez iskusnog veznjaka koji se nije dao podcjenivati. Istina, mi smo kasnije spomenutom kupili poklon za uselenje ali samo dio namještaja u vidu jednog elementa. Za tvrdnju postoje i fotografije”– nije se dao Leder a Kranjac mu onda izbacio rekontru. “Je, je kupili ste element u vidu tada modernog regala i dodatne opreme” pola u zbilji a pola u šali branio je ugled negdašnjeg Radnika Silvio Kranjac.

Prvi lijevo Stjepan Stepanić Štenko
Prvi lijevo Stjepan Stepanić Štenko

Sličnih susjedskih okršaja, koji nikad nisu izlazili izvan okvira dobrog ukusa, bilo je prije u izobilju na terenu ali i van igrališta među navijačima i čelnicima klubova. Franjo Leder otkrio je međutim i drugu stranu medalje. “Koliko god su na terenu frcale iskre, Udarnik i Radnik su si međusobno i pomagali. Pamtim kada sam uz pomoć još petorice radnika poduzeća Beton cijelu noć na igralištu u Kolarevoj radio na podizanju ograde oko igrališta. Idući dan igrao je Radnik važnu kvalifikacijsku utakmicu a postojeća ograda nije bila dovoljno visoka i ujutro je posao morao biti završen. Nije se spavalo a popodnevni kvalifikacijski dvoboj susjeda sam onda prespavao. Radio sam i golove za rukometašice Radnika u vrijeme dok je predsjednik bio Željko Horvat a trener Igor Panadić. Na Radniku se održavala i tombola ili takozvani bingo. Nedostajao je svijetleći semafor a opet su u pomoć uskočili Kurilovčani Stjepan Kliček i moja malenkost. Dobili smo materijala za dva semafora pa je jedan završio u Kurilovcu, ha ha ha” ispričao je Leder u jednom razgovoru nakon puta u Zabok kada je ustupio i fotografije iz svoje bogate arhive.

 

Bilo je spomenuto još mnogo zanimljivih detalja kao naprimjer memorijalni turnir Udarnika “Stjepan Stepanić Štenko” koji je u Turopolju prvi i premijerni takvog tipa. Spomenimo još, Franjo Leder iako u trećoj životnoj dobi dolazi na gotovo sve utakmice Udarnika doma i vani zajedno sa svojim vršnjacima Jurom Odrčićem i Josipom Rusom koji su također ostavili dubok trag u Kurilovečkom mezimcu.