Prijava

Vaša prijava

Sve je spremno za Turopoljsko Jurjevo


S prvim danima proljeća, u turopoljskim mjestima polako počinju pripreme za blagdan sv. Jurja odnosno Jurjevo koje simbolizira početak proljeća i poljoprivredne godine. Djevojke su se na Jurjevo umivale u vodi u koju su stavile proljetno cvijeće da budu ljepše, pjevale se jurjevske pjesme, a nekoliko dana prije Jurjeva selo su obilazili i jurjevski ophodnici – jurjaši. Sadašnje mnogobrojne proslave za cilj imaju očuvanje tradicije, a o važnosti tih običaja govori i to da se jurjevski običaji Turopolja nalaze i na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 

foto: TZVG
Kroz različite programe koje pripremaju Plemenita opčina turopoljska, Turistička zajednica grada, Zajednica kulturno-umjetničkih društva i Grad Velika Gorica tradicionalno se okuplja gotovo cijelo Turopolje. Kao i prijašnjih godina, i ove nas godine očekuje bogati program koji će trajati od 22. do 24. travnja.

 

U tjednu uoči Jurjeva, ovaj se blagdan obilježava paljenjem krijesa i prikazom jurjevskih običaja diljem Turopolja: Donja Lomnica, Gradići, Mičevec, Kurilovec, Mraclin samo su neka od naselja u kojima će gorjeti jurjevski krijesovi.

 

Na samo Jurjevo, u subotu 23. travnja od 17 sati u parku dr. Franje Tuđmana, mnogobrojna domaća i gostujuća kulturno-umjetnička društva izvest će tradicionalne pjesme i napjeve kao i stare jurjevske običaje uz paljenje krijesa u sklopu Turopoljskog festivala folklora te tako prigodno obilježiti ovaj blagdan u centru Velike Gorice.

 

foto: TZVG
Od 20 sati slijedi nastup poznate hrvatske glazbenice i etnologinje Lidije Bajuk i kvarteta koji će publici predstaviti neke od poznatih hrvatskih narodnih pjesama.

 

Kod Starog grada Lukavca, u nedjelju, 24. travnja, Plemenita opčina turopoljska, čijoj je vojsci -Turopoljskom banderiju zaštitnik upravo sveti Juraj, tradicionalno priprema veliko jurjevsko događanje s bogatim programom.

 

PROGRAM JURJEVSKIH DANA U TUROPOLJU

 

Petak, 22. travnja

 

19.00 Jurjevo u Mraclinu uz KUD Dučec (organizator Plemenita opčina turopoljska)

 

19.30 Društveni dom Donja Lomnica, nastup KUD-a Nova Zora
Jurjevo u Velikoj Mlaki, nastup KUD-a Velika Mlaka

 

Subota, 23. travnja

 

18.00 Jurjevo u Gradićima uz koncert, izložbu starih krpa i ručnika te paljenje krijesa
19.00 Prikaz jurjevskih običaja u Mičevcu prema zapisima Višnje Huzjak u izvedbi KUD-a Mičevec

Jurjevo u Gorici – Turopoljski festival folklora, Park dr. Franje Tuđmana

 

17.00 Nastup članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Velike Gorice te njihovih gostiju:
FA Šiljakovina, VIS Jane, KUD Dučec iz Mraclina, KUD Slavuj iz Bukevja, KUD Dika iz Svete Klare, KUD Pleso, KUD Čiče iz Novog Čiča, Gradski zbor Franjo pl.Lučić, dječji zbor i muška skupina HPD Kučani, ansambl Zlatne godine i njihova dječja sekcija „Zlatni cifreki“, Zbor sindikata umirovljenika Velike Gorice „Turopoljska zvona“, plesna skupina Jasminke Podlejan iz Bukevja

 

19.45 Paljenje jurjevskog krijesa (Turopoljska udruga skauta TUR i Plemenita opčina turopoljska)
20.15 Koncert hrvatske etno glazbenice Lidije Bajuk i kvarteta

 

Nedjelja, 24. travnja – Jurjevo u Starom gradu Lukavcu

 

Od jutarnjih sati možete pogledati ocjenjivačke izložbe konja Hrvatski posavac i turopoljske svinje, a od popodnevnih sati uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu folklornih društava, upoznati hrvatske vojne povijesne postrojbe, razgledati sajam rukotvorina, Turopoljski grunt uz domaće životinje, vidjeti uprizorenje jurjevskih običaja i dramsko-glazbeni prikaz borbe Vojuvanje Turopolcov z zmajem inspiriran legendama o svetom Jurju, sudjelovati u dječjim radionicama i pričaonicama, upoznati se s izradom tradicionalnih predmeta. Večernji program započinje paljenjem velikog jurjevskog krijesa u 20 sati, a nastavlja se uz nastup glazbenih grupa.