Prijava

Vaša prijava

Županijska komunalna društva razmijenila iskustva


Prvi stručni skup ‘Komunalna društva i gospodarenje otpadom u Zagrebačkoj županiji’ okupio je predstavnike komunalnih društava, lokalne samouprave i stručnjake na području gospodarenja otpadom. Cilj je prenošenje znanja te razmjena iskustava između komunalnih društava s područja županije, koja gravitiraju ka budućem regionalnom centru za gospodarenje otpadom.

 

-Ovaj skup je dobar način da svaka komunalna tvrtka iznese svoja iskustva i upozna se s mogućnostima suradnje, jer u konačnici će morati postojati zajednički centar za gospodarenje otpadom. – istaknuo je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije

 

Iako su pojedini gradovi dobar primjer gospodarenja otpadom, svi oni imaju brojne probleme, a gradska komunalna društva gube značajan novac pokušavajući dostići europske standarde.

 

„Nije samo na jedinicama lokalne samouprave i komunalnim društvima odgovornost da rješavaju probleme na terenima već i država mora biti ta koja sve to mora posložit i onda ćemo mi na terenu po gradovima, općinama i županijama to odrađivati. – dodao je Vlado Žigrović, direktor tvrtke ‘Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije’

 

Stručni skup okupio brojna komunalna društva

Hrvatska trenutno reciklira tek 16 posto odvojeno prikupljenog otpada. Taj postotak u Europskoj uniji je oko 50 posto, dok je susjedna Slovenija dostigla razinu od čak 60 posto. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost želi građane potaknuti na kompostiranje, a komunalna društva da u sklopu svojih odlagališta izgrade kompostane gdje će prikupljeni i kompostirani bio-otpad dalje koristiti u poljoprivredi ili za zelene površine.

 

Inače, Fond je tijekom protekle dvije godine u nabavu opreme za odvojeno sakupljanje otpada i vozila za njegov odvoz, kao i u uređenje dvorišta za reciklažu na prostoru gradova i općina Zagrebačke županije uložio oko 25 milijuna kuna.

 

Čeka se odluka Ministarstva

 

Jedan od glavnih problema koji se na Skupu mogao čuti jest taj  što gradovi i općine imaju zakonsku obvezu odvojenog prikupljanja određenih frakcija otpada, a nemaju uvjete za njegovo zbrinjavanje. Posljedica toga je i nemogućnost snižavanja cijena svojih usluga prema građanima. – Na kraju se javlja problem da s pojedinim frakcijama tog otpada kojeg odvojeno sakupite nemate kuda s time pa tako komunalno društvo mora platiti nekome da to preuzme. –  rekao je Žigrović.

 

Drugi veliki problem su deponiji koji, u većini gradova u Zagrebačkoj županiji, imaju kapacitete za još dvije do tri godine.  Žigrović ističe kako će biti problem kada se ti kapaciteti popune. Rješenja još uvijek ne postoje već će se na njih morati pričekati.

 

Tomljenović je istaknuo da županija čeka nove upute Ministarstva zaštite okoliša oko koncepta gospodarenja otpadom. – Imali smo dobru situaciju. Bili smo pred izradom studije izvodljivosti Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a imali smo i podršku građana. Nadam se da će nakon skorih razgovora u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode biti prihvaćen koncept županijskog centra za gospodarenje otpadom i da velikih promjena, u odnosu na ono što je Županija do sada činila i predlagala, neće biti.-