Prijava

Vaša prijava

Park u Lekeniku dobiva novi izgled


Održana je završna akcija hortikulturnog uređenja Parka Lekenik kojeg s 30.000 kuna financira INA kroz program “Zeleni pojas 2015”. Od 150 projekata iz cijele Hrvatske koji su bili prijavljeni na natječaj, odabrano je njih 15. Među njima je i ovaj iz Lekenika kojeg je aplicirala OŠ Mladost u suradnji s TZO Lekenik.

 

Osim sadnje i hortikulturnog uređenja Parka, prijavili smo u projektu i oblačenje u drveni plašt zidane pumpne stanice koja nam je ovdje stršila u sredini parka i koja je dosta odudarala od prostora, od drveća, stabala, zelenila i cvijeća, pa smo je kroz ovaj projekt obukli u drveni plašt s krovištem te je tako stavili koliko toliko u ovaj ambijent.“ – rekao je Božidar Antolec iz Turističke zajednice Općine Lekenik.

 

Park Lekenik 2

 

Tako su danas volonteri INE uz pomoć djelatnika tvrtke Antiseptica d.o.o. – Vrtdizajn posadili živicu lovor višnje uz jedan dio vanjskog ruba parka.

Ovim malim živim zidom želimo odvojiti park od prometnice koja prolazi pored samog parka, prije svega radi djece, ali i ostalih korisnika.“ – smatra Antolec.

 

Projekt „Park Lekenik“ zaživio prije 8 godina

 

Inače, projekt Parka Lekenik zaživio je 2008. godine kada je Turistička zajednica Lekenika pokrenula inicijativu za uređenjem. U suradnji s tvrtkom Antiseptica d.o.o. Vrtdizajn napravili su idejno rješenje kompletnog parka. Riječ je prostoru između osnovne škole i knjižnice, a koji nije bio u nikakvoj funkciji. Temeljem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Općina je uspjela osigurati sredstva za izgradnju parka, a Turistička zajednica dodatno i za njegovo opremanje i kompletno uređenje.

 

Tim sredstvima smo kupili dio klupa koje su već postavljene. U planu je postavljanje još isti ovoliki broj klupa. Također, park planiramo opremiti koševima za smeće i rasvjetom. Ovih dana počinje i gradnja lijepe fontane koja će se nalaziti na centralnom mjestu.“ – dodaje Antolec.

 

Park Lekenik 3

 

Vandali nekoliko puta uništili park

 

Nažalost, ova priča ima i ružnu stranu. Otkako je park uređen, vandali su u nekoliko navrata uništili klupe i kante za smeće. Nedavno su postavljene kamere oko knjižnice, a uskoro će biti i od strane škole. Na taj način će biti pokriven veći dio parka, što će možda spriječiti vandale u novom uništavanju.