Prijava

Vaša prijava

Ulaganje u zaštitu na radu nije trošak nego investicija


Održana je 11.sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća Zagrebačke županije. Na dnevnom redu bile su dvije točke. Članovi vijeća obilježili su Dan zaštite na radu.  – Naša osnovna intencija je da vidimo i snimimo stanje zatim da donesemo nekakve zaključke, prvenstveno o preveniranju bilo kakve nesreće na radu. – rekao je  Tomislav Kiš, predsjednik GSV-a.

 

Sa statističkim podacima i stanju zaštite na radu na nacionalnoj razini, kao i na području Zagrebačke županije, članove vijeća upoznao je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu. -Na području Republike Hrvatske u 2015. godini, do 31.ožujka ove godine, evidentirano je 13 700 priznatih ozljeda na radu. Od toga je bilo 1 500 teških ozljeda na radu te 20 smrtnih ozljeda. – istaknuo je Begović te dodao kako se Zagrebačka županija po broju ozljeda nalazi na trećem mjestu.

 

Sve to upućuje na potrebu za očuvanjem radne sposobnosti radnika. -Pogotovo u okolnostima kad je neizbježan produžetak radnog vijeka i kada moramo tu radnu sposobnost radnika čuvati sa zdravstvenog aspekta i područja zaštite na radu kako bi oni mogli ostvariti  uvjete za punu starosnu mirovinu.

 

Begoviće je spomenuo i kako je u tijeku je dvogodišnja kampanja, na europskoj razini, „Zdravo mjesto rada za sve uzraste“ s ciljem podizanja svijesti o održivom radnom vijeku i poboljšanju razumijevanja njegove važnosti. 

 

Ulaganje u zaštitu na radu nije trošak nego investicija. -Jer na taj način smanjujemo troškove bolovanja i zdravstvenog sustava te se doprinosi da rad radnika koji je zdrav je radno sposoban, učinkovit i produktivan, a s time svaka tvrtka na toj osnovi održava svoju konkurentnost na tržištu. – dodao je Begović. 

 

Uz zaštitu na radu, članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljali su o korištenju europskih fondova i županijskim programima i projektima koji se pripremaju za povlačenje EU sredstava.