Prijava

Vaša prijava

FOTO Vrijedni čuvari prirode iz Rakitovca izborili brončani status eko škole


U Osnovnoj školi Rakitovec po treći put je svečano podignuta eko zastava. Učenici i djelatnici škole imaju dodatan razlog za slavlje jer osim što su uspješno dokazali kako su dosljedni čuvari prirode, ujedno su stekli i brončani status eko škole.

 

foto: Eko-škola Rakitovec
foto: Eko-škola Rakitovec

„Status eko škole dobili smo 2010. godine, prvi put smo ga obranili dvije godine kasnije, drugi put 2014. godine, a sada, nakon trećeg obnavljanja dobili smo željno očekivani brončani status“, rekao nam je učitelj i koordinator za Eko-školu Rakitovec Miroslav Grahovac.

 

A iza brončanog statusa stoji puno godina truda i rada. Sve je počelo 2001. godine kada su svoj stoljetni hrast lužnjak, koji raste u dvorištu škole, predložili da postane zaštićeni spomenik prirode.

 

„Između devet stabala u Hrvatskoj zaštićenih te godine, našao se tako i naš hrast lužnjak na koji smo jako ponosni“, istaknuo je Grahovac.

 

Zaradili preko 300 tisuća kuna

 

Nakon toga počeli su spašavati šume prikupljanjem starog papira. U 15 godina prikupili su 315 tisuća kilograma i  spasili 6.343 stabla. Za to su dobili brojne nagrade i priznanja, ali i preko 300 tisuća kuna s kojima su opremili školu, posjetili mnoge hrvatske krajeve, obilazili kazališne predstave i kino projekcije.

 

foto: Eko-škola Rakitovec
foto: Eko-škola Rakitovec

„Prije pet godina počeli smo prikupljati i stare baterije. Prije dvije godine bili smo prvi u Hrvatskoj, dok nam se prvo mjesto smiješi i ove godine jer do sada brojimo 330 kilograma, što je rezultat naših 58 učenika“, kaže Grahovac.

 

Nije niti ovo sve s čime se bave u Rakitovcu. Uz brigu oko hrasta lužnjaka, spašavanja drveća, prikupljanja starih baterija, učenici, njihovi roditelji i nastavnici dobre rezultate postižu i s odbačenim čepovima. S tim su se počeli baviti prije godinu dana i već su do sredine prosinca prošle godine prikupili nevjerojatnih 330 kilograma plastičnih čepova. Time su dobili čak 660 ulaznica za Nacionalni park Krka.

 

Galerija fotografija: