Prijava

Vaša prijava

Povodom 301. rođendana Baltazar Adam Krčelić ‘vratio se’ u rodni Šenkovec


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić svečano je otkrio bistu zagrebačkog kanonika, povjesničara i prosvjetitelja Baltazara Adama Krčelića ispred opće pučke škole u Šenkovcu. Projekt je prije godinu dana pokrenula Udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca koja se bavi promicanjem zavičajne kulturne baštine te očuvanjem kajkavske ikavice.

 

“Krčelić je osoba koja je ostavila dubok trag u hrvatskoj povijesti, osoba koja sigurno zaslužuje da ga se mještani tamo gdje je rođen, a rođen je ovdje u Šenkovcu, sjete i da se mlade generacije kada prolaze sjete da je ovdje rođena jedna bitna povijesna osoba“, rekao je župan Kožić.

Baltazar Adam Krčelić (2)

Poprsje je povodom 301. obljetnice rođenja Baltazara Adama Krčelića, izradio akademski kipar Petar Ujević, a nakon otkrivanja blagoslovio ga je msgr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

 

“Lijepo je i vrijedno je da se Baltazar vrati u rodni Šenkovac. S ovih brijega je krenuo u svijet, u Bolonju i Beč kao najveća kulturna središta tog vremena, a s 301 godinom on se vratio u rodni Šenkovac među svoje ljude”, kazala je Jasna Horvat, predsjednica Udruge Ivana Perkovca.

Baltazar Adam Krčelić (4)

 


Naše Turopolje