Prijava

Vaša prijava

Velikogoričke jagode pomele konkurenciju!


jagode 2 2016

Unatoč niskim temperaturama i mrazu koji je pokosio većinu nasada jagoda na području Velike Gorice, na tradicionalnom ocjenjivanju kakvoće plodova jagoda Zagrebačke županije, najbolje ocjene dobile su upravo jagode velikogoričkih uzgajatelja. Titulu ovogodišnjih pobjednica ponijele su jagode Božidara Hrenkovića iz Lomnice.

Drugo i treće mjesto osvojila je jagoda sorte Albion koja uspijeva na OPG-u Gordane Brozović iz Rakitovca. „Ovo mi priznanje puno znači za prodaju, a sorte Albion i Clary čine 90 posto naših nasada. I ovoga puta smo potvrdili kvalitetu jer su naše jagode i lani osvojile prvo i drugo mjesto! Na hektar i pol raste 45 tisuća sadnica jagoda koje godišnje daju petnaestak tona plodova. – rekla je Gordana prilikom dodjele priznanja.
Inače, jagode uz Rakitovca putuju i na Jadran kamo OPG-u Gordane Brozović plasira plodove jagode Mjesečarke. Osim u Veliku Goricu i Zagreb jagode odlaze na prodajna mjesta u Rijeku, Zadar i Makarsku.

Na današnjem ocjenjivanju kakvoće, vrednovan je vanjski izgled, fizikalna kakvoća te okus i opći dojam plodova. U sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“ na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Ciban u Jasterbarskom, 14. po redu ocjenjivanje organizirala je Zagrebačka županija i Grad Zagreb u suradnji s Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“ i Udrugom uzgajatelja jagoda Grada Zagreba.