Prijava

Vaša prijava

Svjetski je dan zaštite okoliša


Hrvatska agencija za okoliš i prirodu u povodu 5. lipnja – Svjetskog dana okoliša s osobitom se pažnjom u publikaciji „Okoliš na dlanu“ osvrnula na aktualne globalne trendove koji zagovaraju kružno gospodarstvo. Jedan od glavnih ciljeva politike kružnog gospodarstva je razdvajanje potrošnje materijala i degradacije okoliša od gospodarskog i cjelovitog društvenog razvoja.
 
Održivost eko sustava – ponovno korištenje
 
Kućanstva su značajan segment lanca proizvodnje i potrošnje te su zbog brojnosti vodeći pokretač opterećenja na okoliš. Razlog tome je današnje takozvano linearno gospodstvo, temeljeno na načelu „uzmi – izradi – upotrijebi – odbaci“, koje opterećuje okoliš i slabi održivost ekosustava što ukazuje na potrebu bržeg i učinkovitijeg prelaska na kružno gospodarstvo. Smjernice za ovaj ključni prijelaz dala je Europska Unija putem Paketa za kružno gospodarstvo, jačanjem gospodarenja otpadom, učinkovitijem korištenjem resursa, te mogućnošću popravka i ponovnog korištenja, zatim kućnim kompostiranjem, provedbom sustava odvojenog prikupljanja otpada ili te ponovnom uporabom odbačenih proizvoda.
 
Velika Gorica – dobro organiziran čuvar okoliša na mikro razini
 
Velika Gorica također vodi računa o očuvanju okoliša, među ostalim i uključivanjem u kampanju Zelena čistka, zamjenom natrijevih sa LED žaruljama u javnoj rasvjeti, provođenjem programa sakupljanja starog papira u školama, te besplatnom podjelom biokompostera građanima. Tu je i energetska obnova zgrada, te projekt e-mobilnost i izgradnja e-punionica na području grada, ali i uspješan projekt „U mojem dvorištu“, u sklopu kojeg je izgrađeno potpuno novo reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi. Jedan od najnovijih projekata je i EU projekt Aglomeracija Velike Gorice, koji predviđa izgradnju 140 km odvodnje i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, ukupne vrijednosti 55 milijuna eura.
 
Ilegalna trgovina divljim vrstama ugrožava bioraznolikost!
 
Ipak, ovogodišnja tema je zabrana ilegalne trgovine divljim vrstama a slogan UN-ovog svjetskog Dana zaštite okoliša glasi: Daj svoj maksimum za život na Zemlji – nultom tolerancijom prema nezakonitoj trgovini divljim vrstama. Ilegalna trgovina njima vrlo je raširena i unosna a godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama iznosi između 8 i 20 milijardi eura, odnosno po vrijednosti nalazi se odmah iza ilegalne trgovine drogom i oružjem. Ilegalnom trgovinom i ubijanjem divljih vrsta čovjek je glavni krivac narušavanja bioraznolikosti na Zemlji.