Prijava

Vaša prijava

Spušteni zastori na seniorskim travnjacima Turopolja


Nakon što je na velikogoričkom gradskom stadionu sezona zaključena još 21. svibnja, ovog vikenda privedena su kraju i sva natjecanja velikogoričkih nogometnih klubova, a u različitim sredinama sa različitim ambicijama analize sezona će se upravo tako i vagati – različito. Opet se potvrdilo da i kad štede u stožernom gradskom klubu znaju što hoće. Sezona je proglašena kao svojevrsna rekuperacija nakon one 2014/15, kada se gotovo do posljednjeg kola vodila bitka Intera i Gorice za plasman u I HNL i kada je Gorica najavila da u novoj sezoni nema ambicija već da je najvažnije odraditi natjecanje bez stresova i stabilizirati blagajnu. Gorica je uspjela u svemu, a očekivani plasman je bitno premašen u pozitivnom smislu, pa kad tome pribrojimo i da je zadržan cijeli kostur za novu sezonu, uz trenera, Gorica ne da ima slatke brige, a već za jesenski dio najavljuje vrlo ambicioznu sezonu. Potvrda tome je i ojačanje uprave, a u Gorici uvijek baš tom dijelu pridaju posebnu pažnju, jer kako kažu u klubu kad se osigura financijska stabilnost sezonu tehnički nije problem odraditi, a prema informacijama sa netom održanog Izvršnog odbora Gorice visokih 60% vlastitih prihoda u ukupnom proračunu Gorice to itekako potvrđuju.

 

Polet - Dinamo (OO) 13-04-2016 (19)

 

 

MŽNL Središte u ovoj je sezoni imala tu privilegiju da čak tri velikogorička klubu budu dio te dosta zahtjevne lige koja se igrala u 5 županija. Udarnik, Polet i Gradići su u ovo natjecanje ušli sa različitim ambicijama i željama i dok su se U udarniku potajno nadali borbi za vrh Polet i Gradići su u svojim planovima tražili opcije ostanka. Udarnik je na kraju od visokih najava došao do rezultatski najvećeg razočarenja velikogoričkog nogometa, jer momčad koja je ipak bila dosta pažljivo slagana na kraju nije opravdala uloženo. Gradićani su se gotovo do posljednjeg kola “tresli”, a tek niz u posljednjih pet kola osigurao im je mir i ostanak. Polet je imao najkontraverzniju sezonu. S jedne strane odlične partije seniorske momčadi i stalni priključak ka vrhu Polet su izdigli u konačnici plasmanom kao najbolje plasiranu seniorsku gradsku momčad, nakon Gorice. No, rezultat seniora ostao je u sjeni velikih problema sa mladeži u tijeku sezone, neodigranih utakmica, krivih procjena u osiguranju financijske konstrukcije koje su u konačnici dovele do stvaranja dugova i potresa u upravi kluba. Što će i dokle će takvo stanje u Poletu trajati, još uvijek nam je nepoznanica iako po nekim današnjim najavama uskoro se očekuje i novo vodstvo u klubu koje bi trebalo ponuditi rješenje za iduću sezonu. Hoće li to rješenje biti unutar natjecanja u MŽNL Središte ili će Polet od tog odustati još uvijek nije sasvim jasno, ali jedno je sigurno, vremena nema puno i odluke moraju biti donesene već ovoga tjedna.

Gorica (jun) - Gradići - kup 18-05-2016 (15)
Ivan Gale je sa još jednom uspješnom sezonom Gradića potvrdio kako je jedan od rijetkih klupskih čelnika koji zna odlično pripremiti sve klupske strukture te racionalno odraditi sezonu bez velikih stresova za upravu i struku. Najave iz Gradića idu u smjeru ojačanja momčadi, a poznavajući kvalitete predsjednika Gradića uopće nije nemoguće da nakon ispitivanja snaga u ovoj Gradići ne postanu iznenađenje prvenstva u slijedećoj sezoni.

Udarniku predstoji dosta vruće ljeto. Rezultat i igre ostavili su podosta upitnika nad glavom stručnog stožera o kvaliteti kolektiva s kojim bi se eventualno krenulo u napad na III HNL. Darko Janječić poznatiji kao Žica prvo je veliko pojačanje Kurilovčana, a poznavajući njegov mentalitet ne sumnjamo da će se brzo uklopiti u ambicioznu sredinu. Koliko će pak on uspjeti procijeniti sadašnje stanje i potrebe za novom sezonom ostaje nam sačekati i vidjeti, no, sigurno je da će u tome vrlo bitnu stavku imati i činjenica da li je sezona završila u plusu i koji su izvori za pokrivanje nove ambiciozne sezone Udarnika? Upravo na tim temeljima počivat će i odgovor hoće li Udarnik igrački, strukovno i organizacijski moći odoljeti složenim zahtjevima natjecanja i pokrivanju sezone, gdje je sve manje moguće oslanjati se na gradski proračun, a sve veća potreba povećavati vlastite prihode poslovanja kluba.

 

Meštrica-Lomnica (4)

 

 

Jedinstvena županijska liga u protekloj sezoni nije vrvila ambicijama lokalnih klubova od kojih je Lukavec šestim mjestom sigurno odradio zadovoljavajuću sezonu. Iznenađenje je svakako pretposljednje mjesto Klasa koji je nastavio pad nakon ispadanja iz MŽNL središte i kojeg samo čudo i liga od 18 klubova mogu ostaviti u natjecanju. Mraclin je neočekivano ušao u borbu za ostanak, a unatoč činjenici što je prije otprilike mjesec dana sve izgledalo gotovo bezizlazno Mraclin je ipak izvukao maksimum i ostanak u JŽNL i slijedeće godine. Lomnica će od nove sezone biti novi član JŽNL obzirom da su Lomničani u konačnici u foto finišu osigurali naslov dva boda pred Rugvicom. I ŽNL je natjecanje koje je dosad imalo čak 9 klubova sa velikogoričkog područja, a odlaskom Lomnice u viši i Mladosti iz Obrezine u niži ta brojka će se vjerojatno smanjiti na 7. No, u novoj sezoni očekujemo mrtvu utrku za viši rang između Bana Jelačića iz Vukovine i Turopoljca iz Kuća, pogotovo što su kučani nakon Milatovića uspjeli “privesti” i Igora Hajduka iz Gorice te sa ovim potezom sigurno iskaču u prvog favorita natjecanja.

 

Pred vratima je još jedan Alpasov turnir limača. Možda turnir i je nešto slabiji, no organizator će se zasigurno potruditi da i ovogodišnja dječja nogometna priča svima ostane u sjećanju. Najveći dobitak za kurilovčane je ipak u konačnici poligon sa umjetnom travom koji će se koristiti u trenažnom procesu svih selekcija ali i za utakmice najmlađih nogometnih momčadi. Nakon gradskog velikog terena sa poligonom  koji je još uvijek jedan od ponajboljih u Hrvatskoj, drugi velikogorički poligon će sigurno donijeti i nove pomake u velikogoričkom sportu u cjelini. Ovakva ulaganja su zasigurno veliki infrastrukturni sportski pomaci zahvaljujući investicijskoj politici gradskih čelnika, koji su konačno uspjeli uhvatiti kakav takav ritam sa županijom jer gotovo sva okolna središta su dosad bila ispred Velike Gorice. Udruživanjem K7 nogometne akademije i Gorice vrlo ozbiljan kandidat za nove investicije postaje upravo sportski centar u Velikoj Mlaki, koji će povećanjem natjecateljskih selekcija dodatno oživjeti kao jedna nova sportska priča. Obzirom da je povijesno Velika Mlaka nakon Velike Gorice jedini gradski nogometni centar koji je dogurao do I B natjecateljskog nogometnog ranga u novoj Hrvatskoj početkom devedesetih, povratak nogometa u Veliku Mlaku, otvorit će sigurno i nove planove u budućnosti za modernizacijom terena i sportske infrastrukture mjesta sa preko 5000 stanovnika.

Unatoč spuštenim zastorima, nogometaši znaju da su ovo mjeseci kada uprave i administracije imaju ponajviše posla. Ovo je vrijeme kada se odrađuju najveći poslovi za predstojeće sezone. Kada se zastori iznova dignu i kad krenu natjecanja mjerit će se uspješnost sadašnjih poteza koji uvelike određuju početne pozicije u novim natjecateljskim sezonama, koje za nikog iz godine u godinu nisu laganije….