Prijava

Vaša prijava

Na usputnom pregledu otkrili mu da ima karcinom


Dermatološkim pregledom na Tržnom centru započeo je Velikogorički tjedan zdravlja. Na pregled dermatoskopom koji omogućava dublji pregled kože došlo je 100-tinjak ljudi, a nisu svi dobili dobre vijesti.

 

“Ovo imam već oko šest godina, a sad mi je doktorica rekla da je karcinom. Neću se predati, imao sam već problema s kičmom i želucem u životu i sve sam to prebrodio. S ovim ću se javiti svojoj doktorici, pa će mi ona odrediti što ću i gdje ću dalje i tako ću postupiti. Doći ću ovdje i u četvrtak provjeriti jetru jer pijem puno lijekova”, rekao je Safet Selimanović.

 

Tjedan zdravlja2

 

Doktorica Vesna Magdić-Jelavić upozorila je Velikogoričane da se što manje izlažu suncu, a posebno da paze na djecu jer dječja koža pogotovo pamti i sva oštećenja mogu dovesti do melanoma u kasnijoj dobi. Osobito treba izbjegavati solarije jer je, kaže Magdić-Jelavić, dokazano kako se zbog tih umjetnih zračenja opasnost od pojave melanoma povećava za 60 posto.

 

“Nije nađeno puno loših promjena, bila su tri bazocelularna karcinoma, dosta prekanceroza, ostalo su bile dobroćudne promjene. Madeže treba redovito pregledavati i javiti se doktoru ako primijete bilo kakve promjene, ako imate rane koje ne cijele duže od dva tjedna, ako je madež asimetričan ili ima razlivene rubove. Također, što madež ima više boja, to je lošije. Ne smije biti ni veći od pet milimetara, a loši pokazatelji su i ako je podignut, boli, pecka ili svrbi te ukoliko je promijenio boju”, objasnila je doktorica Vesna Magdić-Jelavić.

 

Tjedan zdravlja dermatologija

 

“Inače sam dobrog zdravlja, ali kad sam već naišla neka doktorica malo pogleda. To kratko traje, a bolje pogledati nego žaliti kad bude kasno. Redovno se kontroliram kod svoje doktorice, ali dođem i na ovakve akcije provjeriti šećer i tlak”, kaže Anka Mandić (72).


Upišite se na tečaj crtanja