Prijava

Vaša prijava

Strani kantautori oduševili goričku publiku


Ovogodišnje, već četvrto po redu, izdanje Exposure Music Festivala okupilo je 15 kantautora iz Hrvatske, regije ali i šire. Najviše pozornosti izazvali su kantautori iz Škotske, Engleske i SAD-a.

 

Riječ je o najvećem kantautorskom festivalu, ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. Radi se o inovativnom predstavljanju kantautorskih djela čija je posebnost u zamijenjenim ulogama publike i izvođača. Naime, osam pozornica složeno je u krug kao svojevrsni Stonehenge, osam izvođača izvodi jednu pjesmu po krugu i tako se redoslijed ponavlja. Publika je okružena izvođačima i nalazi se u centru zbivanja.

 

Ovaj festival pokrenula je udruga Izlaz u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Velika Gorica.

 

Osim izgleda, jedna od posebnosti ovog festivala je što on dovodi u Veliku Goricu renomirane kantautore iz drugih krajeva svijeta. Ove godine čak imamo izvođača iz Wyominga. Mislim da je to prilika za naše sugrađane da dođu poslušati osobu koja, eto, sad je tu i pitanje je hoće li doći sljedeće ili narednih godina.” – rekla je Barbara Grđan Odrčić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

 

Sinoć su nastupali Ana Lovrenčić – Mixed up Mary (Velika Gorica), Olivera Popović (Srbija), Stuart Neville (Škotska,) Jakob Kobal (Slovenija), Claudia Heidegger (Austrija), Doug Andrews (SAD-a), Davor Matošević (BiH) i Jack Roots (Engleska).

 

Exposure Music Festival - Doug Andrews

 

Odličan je koncept festivala i ovo je prvi puta da sviram s toliko kantautora na jednom mjestu. Ovo je sjajno iskustvo, osobito za glazbenike. Moram priznati da su ljudi u Velikoj Gorici jako ljubazni i dobio sam mnoge pohvale” – ispričao nam je Doug Andrews.

 

Festival je jako zanimljiv, osobito način na koji je zamišljen…osam pozornica i razlikuje se od svih ostalih na kojima sam bio” – kaže 24-godišnji kantautor iz Engleske Jack Roots.

 

Exposure Music Festival - Jack Roots 1

 

Prema komentarima izvođača, ali i publike, možemo zaključiti da se radi o uistinu jedinstvenom festivalu. Dodajmo kako on nije natjecateljskog karaktera, već je njegov cilj promocija kantautora s jedne strane, te promocija Velike Gorice kao jednog od festivalskih gradova s druge strane.