Prijava

Vaša prijava

Kelti i Rimljani vratili se u Trebnje kao junaci i svjedoci antičke prošlosti


Svake godine slovenska općina Trebnje organizira u mjesecu lipnju tradicionalnu manifestaciju ”Iz trebanjskega koša” koja je centralni društveno-kulturni događaj te prekrasne općine u srednjem dijelu pokrajine Dolenjske. Na ovogodišnjem trodnevnom 28. izdanju omiljene priredbe (17. do 19. lipnja) sudjelovale su i dvije udruge iz Šćitarjeva, Udruga Andautonija i Veteranski nogometni klub Mladost-Obrezina. Obe udruge sudjelovale su u poznatoj manifestaciji na poziv Turističke zajednice Grada Velike Gorice odnosno njene direktorice Milade Mesarić, koja je također bila nazočna u Trebnju.

 

Jučerašnji drugi dan ”Iz trebanjskega koša” bio je označen posebnim događajem pod imenom ”Dan Kelta i Rimljana”, kao povratak junaka i svjedoka antičke prošlosti u našu sadašnjost. Udruga Andautonija predstavila je u centralnom mjesnom parku svoje ”rimske vojnike” u originalnim odorama i oklopima te brojne ”Rimljanke i Rimljane”. Prema riječima direktorice Mesarić, kompletna scenografija na glavnom gradskom trgu (Goliev trg) je idejno i praktično velikogoričko djelo, a na štandovima su brojne trebanjske udruge predstavljale i prodavale svoje proizvode. Na cjelodnevnoj ”rimskoj tržnici” učenici mjesnih škola priređivali su razne radionice i izvodili vježbe primjerene keltsko-rimskoj kulturi, a iz arhaičnih kuhinja stalno su posluživana jela Kelta i Rimljana sudionicima manifestacije, gratis. Posjetitelji su imali također prigodu uživati po popularnim cijenama u posebnoj keltsko-rimskoj kulinarskoj ponudi.

 

Nogometaši su u novootvorenom Sportskom parku Trebnje, na malonogometnom terenu s umjetnom travom odigrali utakmicu protiv mjesnog malonogometnog kluba KMN Rem i visoko pobijedili 10:2 pogocima Kršeka, Kunića, Kadabca, Vidaka (svi po dva), Ferenčeka i Vučilovskog. Osim strijelaca u veteranskom sastavu bili su još: dr. Zagorac, Šorša, Breščaković, Lalić, S. Polančec i Matejaš. Susret je odigran u trajanju od 2×30 minuta, sa 6+1 postavom. Izmijenjeni su darovi i klupske zastavice.

 

galerija fotografija