Prijava

Vaša prijava

Vod Turopoljskog banderija uvježbava počasnu smjenu straže


Započele su vježbe za počasnu smjenu straže koju će činiti 11 vojnika Turopoljskog banderija. Svoju premijeru imat će 10. srpnja na Obnoviteljskom spravišću kojim Plemenita opčina turopoljska obilježava 25 godina od obnove rada.

 

“To je vod od 11 ljudi koji trenutno uvježbavaju koreografiju. Postroje se, rastroje se u dvije kolone i onda svečano, vojničkim hodom zauzmu poziciju ispred Muzeja Turopolja koji onda čuvaju. Vježbaju hod, postrojavanje i vađenje sablji, a ako premijera dobro prođe ta smjena straža bi se ponavljala za gradske prigode”, rekao je v.d. župana Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić.

 

Turopoljski banderij inače je jedina vojska Turopolja i Velike Gorice, a ove godine predstavljali su svoj kraj diljem Hrvatske. Nakon subote, kada će sudjelovati na Ivanjima u Buševcu i Novom Čiču, polaganju vijenaca, obilježavanju Dana državnosti u Zagrebu i otvaranju Alpas kupa, banderijalci nastavljaju put Jadrana. Naime, tamo ih je pozvala Gradska straža Bakar da sudjeluju na manifestaciji ‘Margaretino ljeto’ koja je poznata po rekonstrukciji povijesne pomorske bitke.