Prijava

Vaša prijava

Goričani darovali 205 doza krvi, zalihe potrebne zbog turističke sezone i prometnih nesreća


Nakon što su prošlog mjeseca na redovnim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi prikupili 313 doza, 40 više nego u istom razdoblju prošle godine, iz Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica žele nastaviti uspješan niz i tijekom ljeta. U dvodnevnoj akciji provedenoj u ponedjeljak i utorak prikupili su 205 doza. Osobito dobar odaziv bio je u ponedjeljak.

 

foto: Crveni križ Velika Gorica
foto: Crveni križ Velika Gorica

“Prvoga dana u tjednu prikupili smo 123 doza, a u utorak brojimo 82 doze krvi, iako je tog dana u akciji sudjelovalo 96 darivatelja. Naime, 14 njih smo morali odbiti ili zbog visokog tlaka, slabokrvnosti ili uzimanja određenog lijeka”, za Cityportal je kazala ravnateljica goričkog Crvenog križa Suzana Strunjak.

 

Stiže razdoblje povećane potrebe za svježom krvlju

 

Ravnateljica Strunjak priča nam kako je veći odaziv darivatelja osobito važan na početku ljeta, prije odlaska ljudi na godišnji odmor. S druge strane i zbog toga što je na prometnicama zbog dolaska turista znatno veći promet, a s njim i povećan broj prometnih nesreća.

 

“U ovo vrijeme akcije su važne zbog toga da se prikupi dovoljan broj doza krvi. Od Zavoda za transfuzijsku medicinu nemamo podatak da im nedostaje određena krvna grupa. Mi radimo prema našem godišnjem rasporedu koji pokazuje kako su ljeti potrebe za krvlju veće, upravo zbog turističke sezone i povećanog broja operacija zbog prometnih nesreća koje iziskuju svježu krv, a ne krvne pripravke”, napomenula je Suzana Strunjak.