Prijava

Vaša prijava

Meteoalarm upozorava na opasno vrijeme, evo kako se zaštititi


Meteoalarm je za sutra izdao narančasto upozorenje. Opasno vrijeme zbog iznimno visoke temperature prevladavat će u većem dijelu Hrvatske, a tako i na području Velike Gorice i Turopolja. Od opasnosti je izuzeto jedino područje Istre, Rijeke i Gospića. Meteorolozi napominju kako se temperature noću neće spuštati ispod 21 Celzijev stupanj.

 

foto: Meteoalarm
foto: Meteoalarm

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju da će petak i subota biti u znaku velike opasnosti od toplinskog vala.

 

Stručnjaci ističu kako visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

 
Ovo su važne preporuke kako se zaštititi:
 

  • Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti;
  • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.
  • Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.
  • Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline.
  • Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo.
  • Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.