Prijava

Vaša prijava

Gorička epdemiološka služba: Spriječite trovanje hranom


Tijelo u ove iznimno vruće dane treba rashladiti, ali uz to i dobro paziti što konzumiramo. Voditeljica velikogoričke Epidemiološke službe Gordana Pajan Lehpaner upozorava kako organizam prije svega ne bi smjeli opterećivati s teškom hranom.

 

„U vrućim danima kao što je danas treba izbjegavati masnu, jako začinjenu i prženu hranu koja tijelo dodatno zagrijava. Prednost treba dati laganoj hrani, baziranoj na voću i povrću i to dvije do tri porcije na dan. Tek zatim nešto bjelančevina, po mogućnosti ribe“, preporučuje liječnica, ističući kako nam je upravo voće i povrće važno jer sadrži minerale i vitamine potrebne za rehidraciju organizma.

 

„Znamo da organizam na vrućine reagira tako da se pojačano znojimo i na taj način gubimo tekućinu. Najvažnije je piti dosta tekućine, a dio nje možemo nadoknaditi i konzumacijom voća i povrća“, kaže Pajan Lehpaner.

 

Hranu držati u hladnjaku

 

Epidemiologinja poručuje da u ljetnim mjesecima postoji veća mogućnost trovanja hranom, jer se namirnice poput mlijeka, jaja, mesa i ribe brzo kvare. Opasnost se osobito krije u termički neobrađenoj hrani, kao što su domaći mliječni proizvodi te sladoled u rinfuzi. Namirnice treba pripremati svježe i one se ne smiju držati na sobnoj temperaturi.

 

„Kad govorimo o trovanju hranom, govorimo o bakterijama koje ne dovode do povišene temperature izuzev salmonele, tu su simptomi kao što su mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu i proljev dominantni. Trovanje hranom obično prođe za jedan do dva dana. U tom slučaju najbolje je konzumirati laganu hranu i piti dovoljno tekućine kako bi se oporavila sluznica crijeva. Ako simptomi postanu sve intenzivniji i ne prolaze nakon tri dana potrebno je potražiti pomoć liječnika”, pojasnila je Pajan Lehpaner.