Prijava

Vaša prijava

Ivanje u Novom Čiču: Tradicija duga više od desetljeća


Mještani Novog Čiča danas su obilježili Ivanje, a veliku proslavu pripremilo je Kulturno-umjetničko društvo „Čiče“ koje tradiciju obilježavanja njeguje već više od desetljeća.

 

Program je započeo nogometnom utakmicom veterana Dinamo Hidrela i Usore iz Zagreba, a potom su sudionici smotre folklora, njih 500-njak, sudjelovali u stvaranju milenijske fotografije kod jezera Ježevo, odakle je krenula povorka kroz cijelo mjesto do Pučke stare škole.

 

Ivanje u Novom Čiču 4

 

Prije početka smotre, predstavljen je projekt „Od lana haljina tkana“ kojeg su članovi KUD-a pokrenuli u travnju sjetvom lana.

 

Mi smo početkom travnja pokrenuli taj projekt u kojem smo posijali polje lana od kojeg u konačnici želimo napraviti domaće tkano platno. To je jedna zaboravljena tradicija, ali mi ćemo nastojati uz naše mlade članove to ponovno vratiti.“ – rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a „Čiče“.

 

Tako su danas posjetitelji mogli vidjeti cijeli postupak nastajanja platna od sjemenki lana.

 

Prvo smo prikazali kako se sjeme lana skida i priprema za sjetvu sljedeće godine, nakon toga kako se namočeni lan stupa, pa zatim postupak u kojem lan ide na greben i na kraju smo tkali to domaće platno“ – objasnio je Duvnjak.

 

Inače, projekt će završiti krajem studenog prikazivanjem filma i revijom tkanih haljina.

 

Program „Ivanja u Novom Čiču“ nastavljen je 11. Međunarodnom smotrom folklora koja je okupila 12 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.