Prijava

Vaša prijava

Na Pleso stigao još jedan policijski helikopter za nadzor granice


U Međunarodnoj zračnoj luci dr. Franjo Tuđman jučer je održana primopredaja dvomotornog helikoptera AgustaWestland 139 (AW139). Druga je to letjelica nabavljena sredstvima Schengenskog instrumenta, a ugovor za nabavu sklopljen je 30. prosinca 2015. godine s talijanskom tvrtkom Leonardo Finmeccanica, javlja MUP.

 

Najmoderniji policijski helikopter u Europi

 

“Hrvatska policija u ovom trenutku raspolaže s najboljim helikopterima što Europa i svijet poznaju kad je u pitanju ovaj tip helikoptera s ovom namjenom. Cilj nabave je bio povećati sposobnost nadzora granice, a mi imamo ambiciju postati članica schengenskog prostora”, istaknuo je na početku Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

 

Foto: mup.hr
Foto: mup.hr

 

Šef pilota Zrakoplovne jedinice Robert Križanić, koji je dovezao novu letjelicu, kaže kako obuka za upravljanje AW139 traje više od mjesec dana.

 

„Ovo je trenutno najmoderniji helikopter ove kategorije u Europi i hrvatska policija ih ima dva i smatram da smo najbolje opremljena policija u Europskoj uniji što se tiče helikoptera za nadzor granice kamerama“, rekao je pilot Križanić.

 

Moderna letjelica za nadzor državne granice

 

Nova letjelica koristit će se za nadzor državne granice na kopnu i moru, sa središnjom bazom u Zagrebu. Domet helikoptera je 1.250 km, može razviti maksimalnu brzinu od 310 km/h, raspolaže HD video link sistemom te ima pripremu za ugradnju najmodernije kamere za prepoznavanje osoba na udaljenosti od 4000 m i vozila od 7000 m. Helikopter je opremljen s dodatnim tankom kapaciteta 500 litara za povećani domet leta. Također ima i podvjesnu kuku za teret, te vinch za izvlačenje unesrećenih.

 

Letjelica ima kapacitet za 12 putnika i dva pilota, a pripremljena je za let u morskim uvjetima te ima pojačanu zaštitu od korozije. Cijena ovog helikoptera je 15,699.895,00 eura, a radi se o drugoj u potpunosti novoj letjelici nabavljenoj za Zapovjedništvo specijalne policije, a čini dio flote od osam helikoptera.