Prijava

Vaša prijava

FOTO U Spomen park postavljen MiG, bio je važna potpora goričkim braniteljima u Domovinskom ratu


U Spomen park branitelja u Velikoj Buni stigao je 13. eksponat, vojni zrakoplov MiG 21. Gorički branitelji pamte ga kao važnu zračnu potporu u Domovinskom ratu. Proizveden je 1981. godine u bivšem Sovjetskom Savezu, a Hrvatskoj vojsci je služio od 1993. do 2003. godine.

 

MiG 21 - Velika Buna - Spomen park (11)

 

 „Naša Brigada sudjelovala je u Oluji u kojoj su MiG-ovi imali vrlo značajnu ulogu. Upravo je ovaj zrakoplov dao potporu našim snagama u Oluji i to nam je jedna važna poveznica. Oluja, MiG i mi“, rekao je predsjednik Udruge 153. Brigade Hrvatske vojske Ivan Mišerić.

 

Zrakoplov je u Veliku Bunu noćas prebačen iz Zrakoplovno tehničkog zavoda, a zahtjevni cestovni put u kojem je trebalo pomicati i prometne znakove trajao je oko dva sata. Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i dolazak još jednog eksponata – vojnog helikoptera.

 

 „Tijekom sljedećeg tjedna ćemo obaviti potrebne razgovore i mislim da ćemo vrlo brzo vidjeti i helikopter na ovom lokalitetu. Još nam tijekom ljeta preostaje uređenje šetnice i time ćemo ovu fazu projekta završiti“, kazao je Barišić.

 

Spomen park rezultat Sporazuma Grada i države

 

Inicijativu za postavljanje Spomen parka u vojarni ‘Satnik Josip Zidar’ Udruga je pokrenula još prije 11 godina. Uslijedilo je potpisivanje Sporazuma kojim je Ministarstvo obrane Gradu Velikoj Gorici darovalo potrebno zemljište za izgradnju parka. Postavljanjem eksponata i uređenjem šetnice bit će završena druga faza projekta vrijedna 1,1 milijun kuna. Otvorenje će biti 3. listopada na proslavi 25. obljetnice 153. Brigade Hrvatske vojske.

 

MiG 21 - Velika Buna - Spomen park (10)

 

Predsjednik velikogoričke HVIDRA-e Mato Ćorić ističe kako je Spomen park počast za svih 127 poginulih branitelja te preko 450 ranjenih u Domovinskom ratu s područja Velike Gorice.

 

„Nadam se da će ovaj Spomen park i eksponati biti upozorenje budućim naraštajima da nam rata više ne treba, ali i kao opomena te zalog za budućnost i trajno sjećanje na sve poginule u Domovinskom ratu koji su se borili za Republiku Hrvatsku. Također, i da se djeca ovdje sjete svojih očeva i djedova“, napomenuo je Ćorić.

 

MiG 21 - Velika Buna - Spomen park (3)

 

Spomen park bit će dovršen uređenjem Spomen doma čija će izgradnja početi sljedeće godine. U 250 četvornih metara nalazit će se pješačko naoružanje, karte ratnog puta, dokumenti, soba za projekciju filmova te soba pijeteta u kojoj će se moći odati poštovanje za 72 poginula branitelja Brigade.

 

 „U konačnici, to će biti mjesto za edukaciju prije svega učenicima osnovnih škola, kako bi se upoznali sa Domovinskim ratom i ratnim putem 153. Brigade Hrvatske vojske“, dodao je predsjednik Udruge Ivan Mišerić.

Spomen park branitelja u Velikoj Buni bit će i središnje mjesto goričkog vojnog turizma koji je u svijetu sve popularniji.

 

Galerija fotografija: