Prijava

Vaša prijava

FOTO Srednjovjekovni vitezovi zavladali Svetim Ivanom Zelinom


Na povijesnoj lokaciji Prodanec, koja je dobila ime po zagrebačkom biskupu Prodanu, u Svetom Ivanu Zelini održan je 10. Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih. Na njemu su sudjelovale viteške i streličarske skupine iz Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a cijelu manifestaciju organizirala je Udruga Vitezovi zelingradski. Prodanec je tako pretvoren u pozornicu koja predstavlja srednjovjekovno trgovište i drevne gradove koji su se tada nalazili oko Svetog Ivana Zeline.

 

“Turnir nas vraća u povijest. Njime se, ove godine, prisjećamo bitke kod Sigeta i pogibije Nikole Šubića Zrinskog. Povijest na primjeren način treba pokazati mladima, kako se ne bi zaboravila, kako bi mladi znali gdje smo bili i što smo prolazili. Također, ovakvo događanje je prigoda da se turizam Svetog Ivana Zeline, ali i Zagrebačke županije, s ponudom koju drugi nemaju, još više pozicionira na turističkoj karti Republike Hrvatske”, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i dodao kako je manifestacija u Svetom Ivanu Zelini svake godine sve veća i bolja.

 

viteški turnir (5)

 

“Najatraktivniji dio programa je onaj noćni kada katapulti izbacuju vatrene kugle, sve počinje gorjeti, strijele polete i vitezovi krenu u napad na utvrdu. Prvi put u Hrvatskoj imamo i ‘Polje izazova’ što je ekipna borba pet na pet streličara koji se međusobno trebaju eliminirati kako bi pobijedili”, kazao je Mladen Houška, predsjednik Udruge Vitezovi zelingradski.

 

Osim viteških i streličarskih borbi, na trodnevnom viteškom turniru  organizirane su i mnoge radionice za djecu, Festival srednjovjekovnih pića, a autentična je čak i hrana koja je pripremljena prema kuharicama grofova Zrinskih iz 17. stoljeća.

 

“Radim prezentaciju hladnog kovanja. Izrađujem medaljone i kovanice kako su se radile u vrijeme Aleksandra Velikog, Rima, srednjeg vijeka pa do danas. Na medaljone graviram u gotici i glagoljici krasopis i to je ljudima interesantno jer vide da se nekad sve radilo rukama. Ovdje je moj mali muzej na otvorenom, ljudi naruče i ja pred njima to izradim tako da i vide kako se to radi”, objasnio je Mario Sokolić, vlasnik obrta ‘Kovač svog kova’.

 

Galerija fotografija