Prijava

Vaša prijava

Anin perivoj u novom ruhu


Samoborcima je predstavljen idejni projekt krajobraznog uređenja Anin perivoja. Njegova koncepcija ne podrazumijeva drastične intervencije i maksimalno pokušava održati prijašnji i postojeći karakter prostora i njegovu krajobraznu, društvenu i kulturnu ulogu. Od novih sadržaja ističe se dječje igralište, prirodni amfiteatar namijenjen školi u prirodi, vježbalište, dvije česme te nova staza od Tancplaca do vidikovca.

 

 „Predložili smo ono što će očuvati ravnotežu između prirodne i urbane suprotnosti, sakralnog i svjetovnog u Anin perivoju te trajnog i povremenog pojedinačnog i kolektivnog korištenja parka“ – rekla je Danijela Jurić, ovlaštena krajobrazna arhitektica. Anin perivoj će se ovim zahvatom osuvremeniti samo u smislu uređenja staza, stuba, rasvjete, platoa, klupa, ali će zadržati svoj osnovni izgled. Zadržat će se i postojeća šuma i nisko grmoliko raslinje u korist biljnih i životinjskih vrsta, a vegetacija će se prorijediti samo na mjestima bolesnog i opasnog drveća sadnjom novog.

 

Preradovićevo šetalište dobiva edukativni značaj, predviđeno je za edukacija mladeži. Geotehnički zahvati oko kapele sv. Ane izvoditi će se pomoću gromadnog kamena preko kojeg se sade penjačice i prekrivači tla. Uređuju se šetnice i prilagođavaju osobama s invaliditetom, planira se gradnja ugostiteljskog objekta, novih parkirnih mjesta, kao i postavljanje ambijentalne led rasvjete te betonske klupe s drvenim dijelom za sjedenje. Svaka klupa je unikatna s povijesnom porukom.

 

Ravnateljica Javne ustanove Zeleni Prsten, Martina Glasnović zahvalila se na podršci Zagrebačkoj županiji, Hrvatskim šumama, Gradu Samoboru i udruzi Oživljena povijest Samobora te najavila da Javna ustanova nastavlja s pripremom tehničke dokumentacije kako bi se u 2017. godini krenulo s izradom glavnog projekta.