Prijava

Vaša prijava

FOTO U tijeku konferencija ‘Energetski učinkovita Velika Gorica’, evo o čemu se govori


Predstavnici stanara, tvrtki, gradski čelnici i energetski stručnjaci sudionici su konferencije ‘Energetski učinkovita Velika Gorica’ koja se od 10 sati održava u goričkom Veleučilištu. Na konferenciji se govori o svim projektima koje je Grad Velika Gorica proveo u posljednje vrijeme, a vezani su za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

 

Energetski učinkovita Velika Gorica - energija - učinkovitost (10)

 

Konferenciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, ističući kako je stambena izgradnja u Velikoj Gorici 1970-ih i 80-ih godina rezultirala zgradama koje nisu usklađene sa suvremenim građevinskim standardima i koje je potrebno sustavno građevinski i energetski obnavljati.

 

Energetski učinkovita Velika Gorica - energija - učinkovitost (12)

 

„Energetska učinkovitost iznimno je bitna za naše građane te smo je pokrenuli putem našeg trgovačkog društva, zajedno s predstavnicima velikogoričkih stambenih zgrada kojih je doista jako puno. Vidimo kako je to uspješan projekt, nekoliko zgrada već ima potrebne energetske certifikate, a sve to činimo kako bi energetski troškovi stanovanja naših sugrađana bili niži. Grad Velika Gorica će na tome idućih nekoliko godina itekako raditi“, kazao je Kolarec.

 

Energetski učinkovita Velika Gorica - energija - učinkovitost (2)

 

Direktor Gradskog stambenog gospodarstva Tomislav Landeka naglašava kako je Velika Gorica među prvim gradovima u državi nakon Odluke Vlade 2014. godine krenula s energetskom obnovom zgrada. Stanari koji žive u četiri već obnovljene zgrade imat će uštedu veću od 60 posto.

 

„Na početku je bilo teško motivirati suvlasnike zgrada, osobito velikih u kojima je i preko 150 stanova, da je potrebno krenuti u investiciju. Građani su ubrzo shvatili kako nije u pitanju trošak, već ušteda i krenuli smo u obnovu. U ovoj godini smo završili četiri velike zgrade s preko 35 tisuća četvornih metara vanjske ovojnice, odnosno fasade, preko 2500 četvornih metara ravnih krovova, a milijunski iznosi su bili i što se tiče stolarije. Troškovi samih radova vrijedni su preko 14 milijuna kuna. Inače, građani mogu ostvariti subvencije od preko 50 posto. Uskoro krećemo s još dvije zgrade, među kojima i obnova vodotornja koji je u dosta lošem stanju“, najavio je Landeka.

 

Energetski učinkovita Velika Gorica - energija - učinkovitost (1)

 

Voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada, Marko Ružić, ističe kako je u gradu realiziran važan projekt rekonstrukcije javne rasvjete. S LED žaruljama se za više od pola smanjila potrošnja električne energije u javnoj rasvjeti, a time su se smanjili i računi koje Grad plaća. Provedena je i rekonstrukcija unutarnje električne rasvjete u Osnovnoj školi Eugena Kumičića, što se pokazalo iznimno korisnim.

 

„Radimo na tome da postanemo energetski učinkovit grad za što imamo akcijske planove. Najviše prostora vidimo upravo u energetskoj obnovi stambenih zgrada i onih u vlasništvu grada, uvođenju modernih sustava grijanja i obnovljivih izvora energije. Ovom konferencijom želimo potaknuti građane da  počnu o tome razmišljati jer do sada je najveći problem bio taj što nije bilo dovoljno interesa među suvlasnicima. Važno je da se obrate svom upravitelju, a to je Gradsko stambeno gospodarstvo, a sve kako bi postigli maksimalnu energetsku učinkovitost i počeli štedjeti svoj novac“, poručio je Ružić.

 

Energetski učinkovita Velika Gorica - energija - učinkovitost (14)

 

Teme konferencije su i razdjelnici topline, projekt ‘Solarni grad’, govori se o materijalima otpornima na vatru u graditeljstvu, ozelenjenim krovovima te elektropunionicama za električna vozila.

 

„Prošle smo godine smo instalirali pet elektropunionica za električne automobile, tu su još projekti vezani uz javnu rasvjetu gdje se klasična zamjenjuje LED rasvjetom. Trebamo još više nastaviti s aktivnostima koji pridonose energetskoj učinkovitosti“, napomenuo je  pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Roman Repač.

 

Energetski učinkovita Velika Gorica - energija - učinkovitost (5)

 

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić dodao je kako će energetskoj uštedi doprinijeti i WEBGIS aplikacija koja je u gradu još uvijek u testnoj fazi.

 

„Zahvaljujući toj aplikaciji utjecat ćemo na smanjenje troškova i kod održavanja nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i zelenih površina, što je također i jedan od bitnih segmenata samog projekta“, zaključio je Katulić.

 

Galerija fotografija: