Prijava

Vaša prijava

Vrlo dobri rezultati velikogoričkih ekonomista na državnoj maturi


Potvrde o položenim predmetima državne mature uručene su jučer učenicima Ekonomske škole Velika Gorica, a dokument o položenim ispitima na državnoj maturi uručivala je ravnateljica Vesna Brkljačić uz asistenciju Snježane Starčević, prof. Na ispite državne mature prijavilo se 76 učenika (skoro svi iz tri razreda ekonomista) sa završenim četverogodišnjim obrazovanjem. Kako strukovnjaci (ekonomisti) ne moraju polagati državnu maturu, veliki broj velikogoričkih ekonomista na državnoj maturi zorni je pokazatelj njihove ambicioznosti da nastave školovanje na fakultetima.

Državna matura, ekonomska (5)

Ravnateljica Brkljačić oduševljena je tolikim brojem njenih učenika koji su participirali na ispitima državne mature i istaknula da je to velika potvrda kvalitetnog nastavnog programa Ekonomske škole, koji uspješno realiziraju predmetni nastavnici. Ravnateljica je o postignutim rezultatima kazala: – Zadovoljna sam rezultatima naših učenika, možemo se pohvaliti da su rezultati solidni, nisu najbolji, ali su vrlo dobri. Ako bi radila usporedbu s prošlogodišnjim rezultatima onda bih kazala da su ovogodišnji za mrvicu bolji i to bi se moglo ocijeniti kao poboljšanje. Jednako tako, to bi se moglo okvalificirati i kao konstanta, jer se rezultati ne razlikuju osjetno iz godine u godinu. Ipak, najvažnije je da su učenici zadovoljni svojim rezultatima, koji će im omogućiti upise na željene fakultete.

Državna matura, ekonomska (13)

Svjedodžba i Potvrda
Gimnazijalci s položenim ispitima državne mature dobiju u ruke dokument Svjedodžba o državnoj maturi, a ekonomisti Potvrdu o položenim ispitima državne mature. Da bi dobili odgovor na pitanje jesu li Svjedodžba i Potvrda jednako vrijedne, odnosno imaju li jednaku valorizaciju, zamolili smo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – Odnosi s javnošću da nam pojasni u čemu je razlika između ta dva dokumenta. Glasnogovornica Ana Franić Božić je, slobodno interpretirano, kazala: – Najjednostavnije rečeno, razlike nema. Za gimnazijalce je državna matura obvezna i tko je od njih ne položi u rukama nema ništa(!), nema dokaz da je uspješno okončao četverogodišnje školovanje. Strukovnjaci (primjerice, ekonomisti) sa završnim radom i njegovom obranom imaju već u rukama dokument o završenom četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju. Ako polože ispite državne mature Potvrda im je viza za eventualni upis na fakultet. Osobno mislim da su prigodom državne mature strukovnjaci u psihološkoj prednosti u odnosu na gimnazijalce, jer ako ekonomisti ne polože državnu maturu samo privremeno gube pravo na upis na fakultet, ali im ostaje diploma o struci (dovoljno za eventualno zaposlenje). Gimnazijalcima je Svjedodžba jedini dokument o uspješno okončanom četverogodišnjem školovanju, padanje na ispitima državne mature za njih je veliki promašaj i ostavlja ih u svojevrsnom vakuumu – nisu izborili pravo da studiraju, a nisu ni verzirani za stručni posao.

 

galerija fotografija