Prijava

Vaša prijava

Klizište progutalo šumu u Kravarskom, općina nema 2,2 milijuna kuna za sanaciju


Prije dvije godine u Općini Kravarsko otvorilo se 80 klizišta. Njih 12 na cestama, a ostatak na privatnim zemljištima. Klizište u Gromićima u Donjem Hruševcu aktiviralo se opet prije 10-ak dana. Radi se o klizištu dužine oko 200 metara, na tom mjestu je, kaže načelnik Vlado Kolarec, bila hrastova i bukova šuma koje više nema, a klizište je duboko oko osam metara.

 

“Ovo klizište koje se sad nažalost aktiviralo do kraja, bilo je aktivno već prije godinu dana. Tada smo ga zaštitili i promet je djelomično tekao kroz tu prometnicu. Međutim, sad smo morali tu cestu zatvoriti za sav promet zbog sigurnosti, a po njoj ide i devet linija javnog gradskog prijevoza dnevno i školski promet”, rekao je načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec.

 

Općina je klizište prije dvije godine kandidirala na natječaj za sanaciju preko Hrvatskih cesta, no sredstva nisu dobili.

 

“U međuvremenu smo izradili projektnu dokumentaciju i procijenjena vrijednost tog klizišta je oko 2,2 milijuna kuna. Mi taj novac nemamo jer je proračun općine je oko tri milijuna kuna. Tako da očekujemo pomoć Zagrebačke županije, Hrvatskih cesta ili Ministarstva prometa”, istaknuo je Kolarec.

 

Zatvaranjem ceste u Gromićima, mještani ovog zaseoka, njih 300-tinjak, moraju pješačiti po nekoliko kilometara kako bi došli do najbližeg autobusnog stajališta.

 

“Bili smo na sastanku s dožupanom i poslali smo dopis županu, kao i Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa i nadamo se pomoći, barem nakon rebalansa proračuna Zagrebačke županije jer sada za klizište nema novaca. Županija nam je već puno pomogla sa sličnim sanacijama, tako da će vjerojatno i ovaj put”, kaže Kolarec.

 

Općinu Kravarsko posjetio je i dožupan Damir Tomljenović koji je obećao kako će što prije nastojati pronaći najbolji način financiranja sanacije klizišta.