Prijava

Vaša prijava

Alarmantno stanje drvenog mosta u Kučama


Današnji susret predsjednika Mjesnog odbora Kuče Mirka Berkovića i velikogoričkih čelnika za izgradnju (Željko Črnjak) i promet (Željko Prnjak) samo je jedan u nizu pokušaja da se drveni most u Kučama sanira i spasi od propadanja, te da se spriječi njegovo eventualno zatvaranje za promet (autobusni promet je već obustavljen). Preko ozbiljno oštećene drvene podloge i dalje se nesmetano prometuje, preko mosta voze osobni automobili, terenska vozila, traktori, prelaze biciklisti i pješaci. Svaki prelazak malo težih vozila popraćen je zaglušujućim kloparanjem labavo učvršćenih letvi i dasaka, ali ta ”S.O.S.-glazba” drvenog junaka nije u posljednje dvije godine dospjela do ušiju odgovornih institucija, institucija koje su najodgovornije za njegovo katastrofalno ”zdravstveno” stanje.

 

Mirko Berković, Mladen Čunčić i Željko Črnjak
Mirko Berković, Mladen Čunčić i Željko Črnjak

Željko Črnjak, referent za izgradnju u Gradu Velika Gorica, navodi bizarni razlog zašto most nije već doveden u koliko-toliko normalno stanje: – Šumarija nam nije isporučila dovoljno građe(!), prošle godine smo dobili 60 kubika neadekvatne kvalitete, ove godine 100 kubika uporabljive kvalitete (hrastovina) u trupcima (iskoristivost je oko 50%). Trupci su razrezani na pilani Pukanić i sada se suše (do idućeg ljeta). Glavni problem je nedostatak suhe građe. Ove godine smo u mogućnosti samo pokrpati najkritičnija mjesta, a sanacija slijedi dogodine. O eventualnom zatvaranju mosta za promet ne znam ništa, nisam u prometnom uredu, ali mi je poznato ispitivanje koje preporuča zatvaranje mosta.

Kuče most (11)

Gospodin iz prometnog ureda, Željko Prnjak, bio je nazočan na mostu, ali nije se uopće uključio u razgovor glede aktualnog stanja mosta, bio je samo manje-više pažljivi slušač. Nažalost, njegovu izjavu nemamo, a on je, navodno, zagovornik zatvaranja mosta.
Mirko Berković, predsjednik MO Kuče, iskreno priznaje da mu ovo ”loptanje” oko mosta, sanirati ili zatvoriti, već dobrano ide na živce: – Nikako ne razumijem odgovorne institucije odnosno njihovu nezainteresiranost sa sudbinu mosta i ignoranciju spram njegove važnosti, ne samo za mjesto Kuče, nego i za Posavinu. U posljednjih nekoliko godina već su zatvorena slična ovakva dva mosta u našem susjedstvu (Čička Poljana i Selce) i o njihovom ponovnom stavljanju u aktivnu funkciju, koliko mi je poznato, više se niti ozbiljno ne razgovara. Nadam se da će ovaj naš most izbjeći tragičnu sudbinu, apeliram na razum onih koji ovu kritičnu situaciju mogu pozitivno riješiti.

Kuče most (2)

Najžešći u razgovoru bio je Mladen Čunčić, koji je mirovinu dočekao u Gradskom Poglavarstvu kao pročelnik, upire prstom u glavne krivce: – To su Hrvatske vode i Hrvatske šume, jer nisu adekvatno održavale konstrukciju mosta, a bilo je ozbiljnih propusta i kod održavanja obala kanala Sava-Odra. Most je poveznica susjeda, društava, klubova, on je žila kucavica mjesta i okolice na kojem se nalazi. Zatvorena su već dva mosta, ako će biti zatvoren i treći, logično se zapitati, imate li, gospodo, u planu možda izgraditi bar jedan?

 

galerija fotografija