Prijava

Vaša prijava

Policija najavljuje nove mjere: U 2016. došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti u prometu


Na području Policijske uprave zagrebačke, nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda smanjenja broja smrtno stradalih sudionika, u 2016. došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

 

Gotovo u svim prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok je nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila, uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.

 

Kod zadnje dvije prometne nesreće s poginulim sudionicima, koje su se dogodile u ovom mjesecu, u kojima su poginule četiri osobe, uzrok nastanka je u oba slučaja bila brzina neprilagođena osobinama i stanju ceste te gustoći prometa.

 

“Obzirom na veliki udio stradalih pješaka, ističemo da su najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci – neprilagođena ili nepropisna brzina kretanja vozila, dok su najčešće greške pješaka – nepropisan prijelaz preko kolnika i to nekorištenjem pješačkog prijelaza ili pješačkog pothodnika i prelaženjem na crveno svjetlo za pješake. Slijedom navedenog, u narednom razdoblju poduzimat ćemo intenzivne mjere s ciljem povećanja sigurnosti u cestovnom prometu. Mjere ćemo usmjeriti na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje vezane za brzinu i alkohol te prekršaje vezane uz stradavanje pješaka. Sudionike pozivamo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebno da prilagode brzinu vožnje osobinama i stanju ceste, gustoći prometa, nailasku na pješački prijelaz, da ne voze kada u organizmu imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, kao i drugih propisa čije kršenje uzrokuje prometne nesreće”, poručuju iz policije.

 


Običaji kojih više nema