Prijava

Vaša prijava

Završen projekt “Čudesna šuma Žutica”


Izložbom koja prikazuje bogat životinjski svijet šume Žutice završen je projekt „Čudesna šuma Žutica“. Javna ustanova „Zeleni prsten“ Zagrebačke županije projekt je provela u sklopu suradnje Mreže parkova uz rijeku Savu u razdoblju od studenog 2015. do kolovoza 2016.godine.

Šuma Žutica je dio Europske ekološke mreže Natura 2000. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tome opstao bogat biljni i životinjski svijet. Žutica je druga najveća nizinska šuma u Hrvatskoj, a smještena je na području Grada Ivanić-Grada i općine Križ“ – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović.

Svrha projekta  je promicanje važnosti i zaštita poplavnog područja šume Žutice kao područja ključnog za zaštitu biološke raznolikosti te unaprjeđenje i podizanje razine obrazovanja i svijest javnosti o biološkoj i krajobraznoj raznolikosti ovog područja. U sklopu projekta provedeno je istraživanje vodozemaca i gmazova šume Žutice, održana su edukativna predavanja za više od 280 učenika osnovnih škola s područja Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa, te su izrađeni promotivno-edukativni materijali. Vrijednost projekta je 8.170,00 €, a sufinanciran je sredstvima njemačke zaklade EuroNatur u iznosu 5.500,00 €.