Prijava

Vaša prijava

Povorka Goricom protiv opake bolesti: Možda ta naša šetnja spasi barem jedan život


Mjesec listopad je mjesec obilježavanja borbe protiv raka dojke, a prva subota u listopadu obilježava se kao dan „Ružičaste vrpce“. Tog dana žene diljem svijeta izlaze na ulice i prigodnim parolama te samim mimohodom upoznaju i upozoravaju javnost na gorući problem sve većeg obolijevanja od raka dojke i to žena sve mlađih dobnih skupina.

 

Tako će biti ove subote i na goričkim ulicama, kada će po trinaesti puta Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije zajedno sa svojim sugrađanima, podsjećati na važnost prevencije te opake bolesti.

 

Povorka će krenuti od 10 sati ispred Muzeja Turopolja, Zagrebačkom ulicom prema Pučkom otvorenom učilištu.

“Nekada smo se okupljali na Tržnom centru, a sada ćemo Dan ružičaste vrpce obilježiti  ispred Muzeja Turopolja. Prošetat ćemo svi zajedno do Pučkog otvorenog učilišta i tim zajedničkim druženjem skrenut ćemo pozornost naših sugrađana na to da je rak dojke bolest o kojoj treba razmišljati, a što mi obično ne činimo”, rekla nam je predsjednica Udruge Đurđa Dehin. Napomenula je kako unatoč njihovom velikom angažmanu oko prevencije raka dojke, građani za ovu temu još nisu dovoljno zainteresirani.

 

“Oni ljudi koji nisu imali doticaja s tom bolešću, često nisu niti dovoljno senzibilizirani. Čak ih ne potiče niti jedna naša aktivnost da vode računa o svom zdravlju, niti naša edukacija, niti mamografska snimanja“, upozorila je Dehin, pozvavši što više sugrađana da postanu dio povorke.

 

“Ovo je prilika da pozovem sve naše sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže, kako bi prošetali Goricom sa balonima. Možda ta naša šetnja spasi barem jedan život”, istaknula je Dehin.

 

Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke umre 900, a oboli 2500 žena. Upravo je rak dojke i najčešći uzrok smrti od raka kod žena. Broj oboljelih u proteklih se 30 godina udvostručio. Statistika pokazuje kako će svaka osma žena u životu razviti neki od oblika te bolesti.