Prijava

Vaša prijava

Županija pomaže u obnovi kuće u Bosanskoj Posavini


Zagrebačka županija uključila se u projekt „Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća“.  Riječ je o projektu kojim se obnavljaju kuće u Bosanskoj Posavini, a u koju bi se vratili raseljeni i izbjegli Hrvati.

 

“Žitelji Hrvatske i Bosne i Hercegovine znaju što je rat ostavio i na koji smo način kroz to vrijeme živjeli, ali i što znači vratit se u obnovljeni dom, istaknuo je župan Stjepan Kožić prilikom potpisivanja ugovora zaželjevši da se u projekt priključi svaka hrvatska županija. Za obnovu jedne kuće tako će Zagrebačka županija donirati 120 tisuća kuna.

 

zupanija-ce-sudjelovati-u-obnavljanju-kuce-u-bosanskoj-posavini1

Potpisivanju je nazočio i dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković na čiju je inicijativu i pokrenut ovaj projekt. „Išli smo za tim da isključivo krajnji korisnici budu one osobe koje su se već vratile na svoje adrese, ali žive u lošim uvjetima, naglasio je Jerković te dodao kako će na svakoj obnovljenoj kući stajati ploča s natpisom tko ju je obnovio.

 

To je projekt koji trenutno iznosi 960 tisuća kuna, istaknuo je Pavo Dujak predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine. „To nije malo, kao ni onaj dio koji će dati Zagrebačka županija jer naša ministarstva entitetska ponekad godišnje u ovih osam županija, ne obnovi više od 3 do 5 kuća dok ih mi obnavljamo osam, dodao je Dujak.

 

zupanija-ce-sudjelovati-u-obnavljanju-kuce-u-bosanskoj-posavini1-1

Dopredsjednik Jerković naglasio je kako žele biti transparentni stoga će po završetku projekta na internetu objaviti svaki detalj i gdje je i za što utrošena svaka dobivena kuna, kome je sagrađena kuća i tko živi u njoj.  

 

„Nadam se da i dalje imate vjere i snage da se izborite za ono što treba kroz prve susjede i matičnu zemlju, ali i na druge načine kako bi se stvorio kvalitetniji i bolji život kako bi se što veći broj Hrvata vratio na svoje ognjište, naglasio je župan Kožić.

 

Projektom je obnovljeno već sedam, a potpisom ovog ugovora kroz mjesec dana biti će obnovljena i osma kuća.