Prijava

Vaša prijava

FOTO Mimohod s ružičastim balonima želi pomoći spasiti živote


Već 14 godina na današnji dan Velika Gorica se mimohodom priključuje obilježavanju Međunarodnog dana ružičaste vrpce, dana kada žene diljem svijeta izlaze na ulice i šetnjom upozoravaju na problem sve većeg obolijevanja od raka dojke. Od te zloćudne bolesti u Hrvatskoj svake godine oboli oko 2.000 žena, a sve ih je više i u mlađim dobnim skupinama. Važno je napomenuti da od raka dojke sve češće obolijevaju i muškarci.

 

“Ovako upozoravamo na rak dojke, na sve posljedice te bolesti kod žena, ali u novije vrijeme i kod muškaraca. To činimo da senzibiliziramo sugrađane, one koji tijekom cijele godine o tome ne razmišljaju. Žene i muškarci moraju samopregledom upoznati svoje tijelo i napraviti prvi korak odgovornosti prema svom tijelu”, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić i dodao kako je bitno i da se iz proračuna izdvoje sredstva za ultrazvuk, mamograf i ostale preglede kako bi se spriječio rast broj umrlih od raka dojke.

 

Upravo je porast smrtnosti ono što najviše zabirnjava. Naime, od raka dojke prošle je godine umrlo 1.038 žena i 15 muškaraca.

 

dan-ruzicaste-vrpce-6

 

“Cilj nam je potaknuti žene da počnu voditi računa o svom zdravlju, o svojim dojkama. Nažalost, sve mlađa i mlađa generacija žena obolijeva. Nadamo se da ćemo ovom šetnjom bar jednu ženu potaknuti da napravi samopregled, da ode kod liječnika i tako spasimo bar jedan život. I to je jako puno”, rekla je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

 

“Čast mi je i zadovoljstvo sudjelovati u ovakvoj manifestaciji koja se održava u Velikoj Gorici. Mi se svi nalazimo u takvoj situaciji da možemo svi, ne daj bog, oboliti od raznih bolesti. Potpora puno doprinosi zdravlju i ljudskosti, a ovim druženjem možemo doprinijeti i treba nas biti što više”, objasnila je Zora Ištvanek.

 

Galerija fotografija