Prijava

Vaša prijava

Gorička 153. brigada HV-a slavi 25 godina od osnutka


U Spomen-parku 153. brigade HV – Velika Gorica u Velikoj Buni proslavljeno je 25 godina od osnutka te goričke brigade. Počast poginulim braniteljima odana je polaganjem vijenaca u tamošnjoj vojarni ‘Satnik Josip Zidar’, kao i kod spomenika ‘Golubice’ u Velikoj Gorici. Sveta misa služena je 30. rujna u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije.

 

“Danas smo se prisjetili naših poginulih branitelja, ali i na licu mjesta vidjeli koja su sve oružja korištena u obrani hrvatske domovine tijekom borbenog djelovanja 153. brigade. Uglavnom su to oružja koja je koristila Hrvatska vojska tijekom Domovinskog rata”, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

 

Velikogorički branitelji dali su veliki doprinos u Domovinskom ratu. Kroz goričku brigadu je u četiri ratne godine prošlo 5818 vojnika. Poginula su 72 člana postrojbe, dok su 452 ranjena. Od petorice 100-postotnih invalida, trojica su umrla. U akciji ‘Oluja’, kojom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cjelokupni okupirani teritorij, osim istočne Slavonije, sudjelovalo je i 1200 branitelja goričke postrojbe. Ona je nastala na današnji dan prije 25 godina mobilizacijom 10. brigade teritorijalne obrane Velika Gorica.

 

“Bili smo mobilizirani 3. listopada. Već idućeg dana smo zauzeli položaje na širem području Pokupskog, gdje smo bili do 1992. godine, kada je dio brigade bio razmješten u Operativnoj grupi Posavina, na području Bosanska Posavine gdje smo bili do kraja te godine. Na južno bojište bili smo raspoređeni 1993. godine, kada smo se nalazili na području Cavtata i Dubrovnika. Osim toga, bili smo u Vladisavcima, Sinju i Spačvi”, pojasnio je dopredsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV-a Nikica Repač.

 

Brigada je demobilizirana 1994. godine, kada su počele i pripreme za Oluju. U toj su akciji gorički branitelji oslobodili Glinu i Topusko.

 

Na obljetnicu je stigao i ministar branitelja Tomo Medved, koji je u dijelu svog ratnog puta kao pripadnik Tigrova boravio na pokupskom ratištu zajedno s goričkom brigadom.

 

“Imao sam zadaću zajedno sa svojim pripadnicima zaustaviti daljnji prodor neprijatelja preko rijeke Kupe. Ranjen sam 3. listopada na samome mostu u Pokupskom. Tu smo zajedno s prijateljima iz ove postrojbe i hrvatskom policijom zaustavili prodor neprijatelja“, ispričao je Medved.

 
Gradonačelnik Barišić najavio je kako će se u Spomen park u Velikoj Buni koji je u završnoj fazi, postaviti i spomenik hrvatskog branitelja, pripadnika 153. brigade.
 
“Ovo je treća od pet faza izgradnje Spomen parka. U četvrtoj ćemo izgraditi Spomen dom nešto veći od 200 četvornih metara gdje će biti i multimedijski sadržaji, kako bi upotpunili sliku Domovinskog rata, a s posebnim pijetetom prema onima koji su dali svoje živote. Također tu ćemo postaviti i spomenik hrvatskog branitelja, pripadnika 153. brigade, koji će dodatno oživjeti sve emocije koje vežemo uz Domovinski rat”, dodao je Barišić.
 

Galerija fotografija/foto Facebook:

 


 

Obilježavanje obljetnice 153. brigade