Prijava

Vaša prijava

Počinju “Dani europske baštine u Velikoj Gorici”


Danas u 18 sati će biti otvorena obnovljena kurija Modić Bedeković u Donjoj Lomnici, a tim događanjem počinju Dani europske baštine u Velikoj Gorici. Uključivanje Grada Velike Gorice motivirano je željom da se slijede suvremena kretanja i pogledi na ulogu kulturne, materijalne i nematerijalne baštine u očuvanju kulturnog identiteta zajednice. Cilj je promovirati vlastitu kulturnu baštinu i senzibilizirati javnost za njene vrijednosti te kulturno dobro uključiti u turističku ponudu.

Kurije ili dvorovi su primjer autohtone stambene gradnje bogatijih ljudi u Turopolju. Nekada ih je bilo dosta po turopoljskim naseljima, no, do danas ih je ostalo sačuvano tek nekoliko. Najbolje očuvana je upravo kurija Modić-Bedeković, u kojoj će biti izložen stalni muzejski postav Muzeja Turopolja.

Tijekom vikenda, posjetitelji mogu besplatno razgledati kuriju i izložene predmete, a prigodan kulturno umjetnički program će izvoditi društava Nova zora i Mičevec.

Srijeda, 02. listopada 2013.

Otvorenje izložbe „Obnovljena graditeljska baština u vremenu od 1996. do 2013.“ , Muzej Turopolja, Velika Gorica
U posljednjih 15-ak godina u okviru programa zaštite spomenika kulture na području Grada Velike Gorice učinjen je značajan pomak. Programom zaštite obuhvaćeni su najznačajniji spomenici turopoljske baštine te smatramo da je došlo vrijeme da se po obuhvatu i pristupu najreprezentativniji projekti promoviraju u javnosti. Predstavit će se spomenici koji karakteriziraju drvenu i zidanu sakralnu i profanu graditeljsku baštinu u crkvenom, gradskom ili privatnom vlasništvu.

Četvrtak, 03. listopada 2013.

Obilazak, uz stručno vodstvo, obnovljenih objekata kulture
Program je namijenjen predstavnicima Ministarstva kulture i konzervatorskih odjela, predstavnicima lokalnih zajednica, predstavnicima kulturnih institucija, predstavnicima turističkih zajednica te javnim glasilima.