Prijava

Vaša prijava

FOTO Na Čiču međunarodni timovi civilne zaštite vježbali spašavanje iz poplava


U akciju spašavanja ljudi i imovine na poplavama ugroženom području, u ovom scenariju na jezeru Čiče, stigli su timovi civilne zaštite iz Češke, Albanije i Turske, a podrška su im bili gorički vatrogasci, Hitna pomoć i policija. No, srećom radilo se samo o terenskoj vježbi koju je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a koja je označila završetak dvogodišnjeg programa “IPA FLOODS – CRO 2016”.

 

“U okviru tog projekta se financira priprema, osposobljavanje i konfiguracija modula za spašavanje timova civilne zaštite za spašavanje na vodi. Mi smo zemlja domaćin i u ovom slučaju odigrava se realni scenarij poplava na području Zagrebačke županije te vježbamo na lokacijama koje su bile pogođene poplavama 2010., 2013. i 2014. godine”, objasnio je Damir Pilčik, pročelnik Ureda za zaštitu i spašavanje DUZS Grada Zagreba i Zagrebačke županije te dodao kako je u sklopu programa županiju posjetilo 300-tinjak sudionika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova, Turske, Italije i Češke, a vježbali su na jezerima Rakitje, Orešje, Zaprešić i Čiče te na rijeci Savi.

 

vjezba-spasavanja-duzs-7

 

Zapovjednik jučerašnje vježbe spašavanja na jezeru Čiče bio je Borislav Turan koji je timove prvo upoznao sa situacijom i uputio ih na područja na kojima će spašavati poplavom ugrožene ljude i imovinu.

 

“Ovo su timovi koji nisu s našeg područja, nego su došli na nepoznat teren. Vježba se odvija na taj način da domicilno stanovništvo ne može ništa napraviti, pa su pozvali međunarodnu pomoć”, objasnio je zapovjednik JVP Borislav Turan.

 

“Vježba je koncipirana tako da je pokriven kompletan aspekt funkcioniranja međunarodne pomoći na terenu. Svaki modul mora barem sedam dana biti samodostatan po pitanju opskrbe hranom, smještajem i sličnim zahtjevima u slučaju nesreća. Najvažniji faktor je koordinacija i interoperabilnost”, obajsnio je Pilčik i dodao:”Osigurali smo im da vježbaju u mirnim, muljevitim, brzim i vodama slabe vidljivosti, tako da u svim mogućim uvjetima mogu pokazati vještine i sposobnosti koje su stekli kroz trening i osposobljavanje.”

 

Galerija fotografija