Prijava

Vaša prijava

Gotova je revizija knjižnog fonda, od ponedjeljka knjižnica opet otvorena za građane


Završila je revizija knjižnog fonda u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica. Od ponedjeljka, 7. studenog, korisnici će tako ponovno moći posuđivati i razduživati knjige, čitati novine i časopise, koristiti računala za pristup internetu te koristiti čitaonicu.

 

“Tijekom opsežnog i zahtjevnog posla obrade knjiga svaki je svezak trebalo pregledati, odrediti mu mjesto u fondu, označiti pečatom, vratiti ga na policu ili spremiti u kutiju, odlučiti o knjigama koje će se otpisati pa donirati te po potrebi popraviti, zalijepiti i staviti nove oznake. Ukratko, u knjižnici se tijekom rujna i listopada odvijao stručni knjižničarski posao iza kulisa”, kažu iz knjižnice.

 

Zaposlenici knjižnice pregledom 60.000 svezaka knjiga ustanovili su kako je velik broj knjiga uništen nepažnjom korisnika. Na knjigama su tako pronašli mrlje različitog porijekla, a mnoge su i zalivene tekućinom.

 

“Uočili smo i da su mnogim knjigama preklopljeni rubovi stranica te su išarane, poglavito lektirni naslovi, ali i knjige koje služe kao stručna literatura. Zato apeliramo na korisnike knjižnice da knjige prilikom čitanja i korištenja čuvaju od oštećenja jer je stanje posuđenih knjiga odgovornost korisnika te je za oštećenu knjigu potrebno u zamjenu donijeti novi primjerak iste”, naglašavaju iz gradske knjižnice.