Prijava

Vaša prijava

FOTO Gorički vinogradari: Ovogodišnja berba bila je odlična, čak i natprosječna!


I dok se grožđe polako pretvara u vino, a vinogradari u međuvremenu postali vinari, vrijeme je da se ocijeni protekla vinogradarska godina. Nakon mukotrpnog rada dojmovi su se slegli i goričkim vinoljupcima. Iz Udruge vinara i vinogradara Grozd i više su nego zadovoljni urodom te je za očekivati da će iz njihovih bačvi uskoro početi izlaziti dobra kapljica.

 

Berba grožđa, rujan 2016. Foto: Udruga 'Grozd'
Berba grožđa, rujan 2016. Foto: Udruga ‘Grozd’

 

„Prošlogodišnja berba ocijenjena je kao jedna od najboljih u proteklih 10 godina, no za ovogodišnju mnogi tj. većina vinogradara vinogorja Vukomeričkih gorica reći će da je više nego dobra, odlična, čak i natprosječna što se tiče količine uroda“, kaže predsjednik Udruge Vlado Mikulčić.

 

Berba grožđa, rujan 2016. Foto: Udruga 'Grozd'
Berba grožđa, rujan 2016. Foto: Udruga ‘Grozd’

 

Berba je krenula sredinom rujna branjem ranijih sorti i zahvaljujući idealnim vremenskim prilikama potrajala je do kraja mjeseca. Neki vinogradari rajnski rizling i graševinu brali su početkom listopada. Mikulčić ističe kako je ove godine bolja i kvaliteta grožđa jer ima idealan odnos šećera i kiselina.

 

„Lanjska berba imala je jake, visoke šećere, a slabije kiseline dok je kvaliteta ovogodišnjeg grožđa znatno bolja nego lani i odlikuje se izbalansiranim količinama šećera i kiselina. Uzdajući se u educiranost i do sada  pokazana stečena znanja iz podrumarstva velikogoričkih vinogradara i vinara za nadati se da će se već ove godine i tijekom iduće ponovo piti vrlo dobra i odlična vina z Vukomeričkih gorica“, poručio je Mikulčić.

 

Galerija fotografija: