Prijava

Vaša prijava

Nagrađena najbolja vina Zagrebačke županije


Na 13. Izložbi vina Zagrebačke županije koja je održana u četvrtak u Jastrebarskom dodijeljena su zlatna, srebrna i brončana priznanja vinarima. Tome je prethodilo ocjenjivanje koje je održano još svibnju, a ukupno je ocijenjeno 128 vina.

 

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja su vina Josipa Rajakovića, poduzetnika iz Krašića. Njegov žuti muškat iz berbe 2015., proglašen je šampionom Izložbe, a uz to šampion je i u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom sladora kao i u kategoriji vina iz posljednje berbe.

 

„Ovo priznanje daje mi daljnji poticaj. Ja se dugi niz godina bavim s time i uživam u tome. To je strašno velika ljubav i tko se tome ne posveti, naravno ne može imati ni uspjeha. Ako to radiš sa željom i voljom i posvećuješ se tome danonoćno, onda možeš imati i rezultate“ ispričao je Rajaković.

 

Priznanja vinarima čija su vina ocijenjena kao najbolja, dodijelio je među ostalima i zamjenik župana Damir Tomljenović koji je istaknuo kako županija, sukladno financijskim mogućnostima, ulaže u vinogradarstvo.

 

„Županija ulaže u sve faze proizvodnje vinogradara i vinara, od kupnje sadnica pa sve do ovakvih događanja, jer mislim da su i ona za njih važna zbog promocije. Dakle, do načina na koji će prodati, do njihove reklame, do opreme za njihove vinograde, za njihove podrume. Mislim da nema segmenta u proizvodnji vina koji se ne sufinancira“ objasnio je zamjenik Tomljenović. Zahvaljujući tome rezultat ne izostaje.

 

„Od 128 vina 44 su osvojila zlatne medalje, 67 srebrne i 12 brončane. Mislim da je Zagrebačka županija sa svojim vinogradarima i vinarima pronašla jedan zajednički jezik. Ovo je rezultat njihovog rada, ali i mali dio pomoći županije.“ dodao je Tomljenović.

 

Nagrađeni su i gorički vinogradari

 

Zlatna priznanja osvojili su i članovi velikogoričke Udruge vinara i vinara Grozd. Dopredsjednik udruge Franjo Matković sudjelovao je s 5 vina. Za sauvignon i rajnski rizling osvojio je zlatne medalje, dok je za škrlet, bijeli pinot, mješavinu bijelih sorata i graševinu osvojio srebrne medalje. Također, njegov rizling osvojio je i novinarsku nagradu.

 

4.11.2016.-Zlato za Turopoljski škrlet Vlade Mikulčića. Foto: Miljenko Milanović
4.11.2016.-Zlato za Turopoljski škrlet Vlade Mikulčića. Foto: Miljenko Milanović

 

Predsjednik udruge Vlado Mikulčić za svoj Turopoljski škrlet osvojio je zlatnu medalju.

 

„Ja se nešto intenzivnije s vinogradarstvom bavim unazad desetak godina, a toliki je i prosjek starosti mog nasada koji ima otprilike tisuću škrleta. Godišnje proizvedem od 1.500 do 2.000 litara.“ ispričao je Mikulčić.

 

Spomenimo kako je uz dodjelu priznanja, produžen mandat dosadašnjoj vinskoj kraljici Luciji Šember, a promoviran je i katalog „Pjenušci Zagrebačke županije“.