Prijava

Vaša prijava

Kroz projekt EDU VG PP PLUS educirano 27 osoba


Današnjom završnom konferencijom, provedba europskog projekta EDU VG PP PLUS približava se kraju. Podsjetimo, projekt je pokrenut prošle godine u prosincu, a provode ga Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i udruga PET PLUS iz Zagreba te su kroz njega pokrenuta dva nova programa obrazovanja kakvih u Hrvatskoj dosad nije bilo – to su Voditelj društvenog poduzeća i Knjigovođa za društvena poduzeća.

 

17.11.2016. Velika Gorica - Održana završna konferencija projekta EDU VG PP PLUS. Foto: Matea Brenčić/cityportal.hr
17.11.2016. Velika Gorica – Održana završna konferencija projekta EDU VG PP PLUS. Foto: Matea Brenčić/cityportal.hr

“Ovo je za nas bio iznimno težak i veliki projekt, te jedan novi izazov za sve nas. To su dva učinka koja mi već primjenjujemo unazad nekoliko mjeseci. Prije svega moram istaknuti ono nematerijalno što smo dobili, a to su nova znanja, vještine i kompetencije koje smo stekli na edukacijama” rekla je ravnateljica Pučkog učilišta Barbara Grđan Odrčić. Razvijen je i e-learning sustav kako bi polaznici programa obrazovanja ubuduće mogli pristupiti modernom načinu učenja čime će uštedjeti vrijeme i novac.

 

“Nekoliko ljudi intenzivno implementira programe u sustav e-learning, tako da nas tek sada čeka velik posao nakon završetka ovog projekta, budući da nam je jedan od glavnih ciljeva u 2017. godini što više naših obrazovnih programa implementirati u sustav e-learninga, kako bi bili što konkurentniji na tržištu. To je dokaz da pratimo i trendove i osluškujemo potrebe naših polaznika, jer danas nažalost, vrijeme je takvo da polaznici sve češće traže učenje putem interneta i ovakvih sučelja kakve imamo.” dodaje Grđan Odrčić.
 
U samo nekoliko mjeseci educirano je 27 osoba iz marginaliziranih skupina za nova konkurenta zanimanja, što je bio jedan od glavnih ciljeva projekta. Stoga su prednost pri upisu u prvu generaciju polaznika imale dugotrajno nezaposlene osobe, osobe iz postplenalnog sustava i bivši ovisnici.

 

17.11.2016. Velika Gorica - Održana završna konferencija projekta EDU VG PP PLUS. Foto: Matea Brenčić/cityportal.hr
17.11.2016. Velika Gorica – Održana završna konferencija projekta EDU VG PP PLUS. Foto: Matea Brenčić/cityportal.hr

“Društveno poduzetništvo izuzetno je razvijeno u Europi i sudjeluje u ogromnom postotku u bruto domaćem proizvodu, no jedino kod nas to nije tako. Mi smo inicijatori ovoga projekta i mislim da ćemo njime doprinijeti razvoju ove vrste poduzetništva kod nas. Tvrdim da ovako educiranog kadra nema na našem tržištu i ova su dva zanimanja totalno inovativna na našem području” objasnila je Mira Davidović, predsjednica udruge PET PLUS koja je partner u projektu.

 

Osim za učilište, ovaj projekt od velike je važnosti i za sam grad. Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec ističe kako se na taj način stvorila dodatna vrijednost u gradu.

 

“Pučko učilište je kroz ovaj projekt educiralo i školovalo 27 polaznika. Mahom su to mlade nezaposlene osobe i vjerujem da će im ova edukacija pomoći da u budućnosti što prije nađu posao. No tu Pučko učilište neće stati, već su u pripremi dva nova projekta i evo ovim putem mogu obećati i pomoć Grada jer na taj način želimo obogatiti ovu ustanovu” poručio je Kolarec.
 
Vrijednost projekta je milijun i 200 tisuća kuna, od čega je Europski socijalni fond osigurao 94% iznosa, a ostalih 6% financiralo je učilište.


Web sat povijesti iz Vukovara