Prijava

Vaša prijava

FOTO Boris Jokić s goričkim mladima: U 26 godina nismo uspjeli reformirati sustav odgoja i obrazovanja


PISA istraživanje nedavno je pokazalo kako su rezultati hrvatskih petnaestogodišnjaka ispodprosječni u kategoriji pripreme učenika za nastavak školovanja i proces rada. O tome je, među ostalim, bilo riječi i na večerašnjoj tribini ‘Hrvatsko obrazovanje u raljama 21. stoljeća‘, na kojoj je gost bio Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme. Jokić ističe kako naši petnaestogodišnjaci nikako ne postižu rezultate koje bismo mi trebali očekivati.
 

19.12.2016.-Velika Gorica-Tribina ‘Hrvatsko obrazovanje u raljama 21. stoljeća’. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

“To je već 10 godina tako. Oni su ispodprosječni u sve tri pismenosti koje se ispituju PISA ispitivanjem, u matematičkoj, prirodoslovnoj i čitalačkoj. Više od toga što su ispodprosječni zabrinjava broj onih koji su u tome nepismeni“, kaže Jokić, a kao razlog navodi to što u 26 godina nismo uspjeli reformirati sustav odgoja i obrazovanja.
 

“Političke elite jednostavno nije briga za odgoj i obrazovanje i vrijeme je da se te stvari promijene. 2014. godine Hrvatski sabor je usvojio Strategiju znanosti, obrazovanja i tehnologije i to bez jednog glasa protiv. Trebalo je samo to provesti u djelo. Zaustavljena Cjelovita kurikuralna reforma je jedna od važnijih dijelova te Strategije”, kazao je Jokić.
 

19.12.2016.-Velika Gorica-Tribina ‘Hrvatsko obrazovanje u raljama 21. stoljeća’. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Voditelj Goričkog kluba mladih Matej Peranić istaknuo je kako obrazovanje treba biti prioritet društva jer u pitanju su kompetencije o kojima ovisi budućnost. Peranić očekuje promjenu svih razina obrazovnog sustava.
 

“Potrebno je krenuti od samih profesora kojima su potrebne dodatne edukacije, promijeniti i Kurikulum te naše obrazovne ciljeve. Voljeli bi da se hrvatski obrazovni sustav usredotoči na one kompetencije koje će nam omogućiti da budemo ravnopravni s našim vršnjacima na području Europske unije i da budemo konkurentni jednog dana kada dođemo na tržište rada”, poručio je Matej Peranić.

Galerija fotografija:


IV Kup Sv. Lucije - rezultati