Prijava

Vaša prijava

Ekonomska klima u Hrvatskoj na novoj najvišoj razini od ulaska u EU


Ekonomska klima u Hrvatskoj dosegnula je u prosincu novu najvišu razinu od ulaska u Europsku uniju, poduprta znatno poboljšanim raspoloženjem u uslužnom sektoru, koji je bio i glavni motor poboljšanja na razini Unije, pokazalo je mjesečno istraživanje Europske komisije, a prenosi HRT. Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj u prosincu je porastao za 1,4 boda u odnosu na studeni, zaključivši prošlu godinu na novoj najvišoj razini od ulaska u EU od 123,8 bodova. Prethodno je najviše vrijednosti nanizao u rujnu i listopadu.
 
Najviše je u prošlom mjesecu poboljšano raspoloženje u uslužnom sektoru (za 2,4 boda u odnosu na studeni, na 25,8 bodova), čime se indeks sasvim približio rekordnoj razini od 25,9 bodova, dosegnutoj u rujnu. Izrazito je pojačan i optimizam u proizvodnom sektoru, pa je odgovarajući indeks porastao 1,9 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 5,1 bod.
 
Potrošači su također iskazali osjetno veći optimizam, potaknuvši skok odgovarajućeg indeksa za 1,7 bodova, na minus 14,9 bodova. Poboljšano je i raspoloženje u građevinskom sektoru (+ 1,4 boda u odnosu na studeni) dosegnuvši minus 2,6 bodova. Pogoršana su samo očekivanja u maloprodaji, iskazana u klizanju pratećeg indeksa za 1,8 bodova u odnosu na studeni, na 10,7 bodova.
 


Završen je jubilarni 25. HVIDRA-in turnir