Prijava

Vaša prijava

Nova digitalna arhiva prikuplja radove o osam stoljeća POT-a


Povijest Plemenite opčine turopoljske stara je osam stoljeća, a sva ta znanja njeni članovi žele i dalje sačuvati. Zato je prošle godine osnovan i Povijesni odbor POT-a. Njega čini 10-ak članova čija je zadaća istraživanje i predstavljanje bogatog naslijeđa ove jedinstvene udruge u Hrvatskoj.

 

“Jedna od naših temeljnih zadaća je očuvanje bogate povijesne baštine Turopolja koju pisanim tragom pratimo od 13. stoljeća. Kroz predavanja, nove publikacije i povijesna istraživanja želimo učvrstiti naš turopoljski identitet i pokazati koliko je Turopolje kroz svoju Plemenitu opčinu očuvalo posebnosti našega kraja”, kaže Juraj pl. Odrčić, župan POT-a, i dodaje kako predavanja koja će pripremiti Povijesni odbor počinju ovog proljeća.

 

Još jedan korak u očuvanju povijesne baštine Plemenita opčina turopoljska napravila je pokretanjem digitalne arhive radova o povijesti Plemenite opčine. Od nedavno je tako na stranicama POT-a dostupno 10-ak radova eminentnih autora koji se bave istraživanjem povijesti Turopolja. Prve objave dolaze iz suradnje POT-a i Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, odnosno njene Biblioteke Albatros koja je izdavač ‘Ljetopisa Grada Velike Gorice’, a u kojim dosadašnjim izdanjima su izlazili radovi na temu povijesti POT-a. No, cilj je napraviti puno veću bazu podataka koja će imati i mogućnost pretraživanja pojmova.

 

“Iako se tehničkim rješenjem i svojim obimom nalazimo još daleko od pojma ‘digitalne arhivske baze’, ovim činom želimo potaknuti na okupljanje arhivske i povijesne građe u digitalnom obliku kako bi ona bila dostupna široj publici. Nadamo se da ćemo kroz buduće razdoblje proširivati ovu bazu te pozivamo i autore radova da nam se obrate kako bi povijest Plemenite opčine turopoljske učinili dostupnijom”, dodaje župan Odrčić.