Prijava

Vaša prijava

FOTO Nastavlja se projekt koji gradu daje humanije lice


Već treću godinu zaredom Grad Velika Gorica u svojim školama provodi projekt ‘Svako dijete ima pravo na obrazovanje‘, a njime su ove godine osigurana sredstva za 61 asistenata u nastavi. Za 50-ero učenika i njihovih 49 asistenata sredstva je dao Europski socijalni fond, a za to je izdvojeno 1,9 milijuna kuna. Za preostalih 12, koliko je bilo potrebno, Grad je iz proračuna izdvojio 400.000 kuna.

“Projekt je bitan jer pomaže djetetu s teškoćama u razvoju da se lakše nosi s teškoćama koje pred njega postavlja škola, ali i zbog toga što su roditelji bezbrižni jer njihovo dijete ima pomoć u školi. Također, pomoćnici u nastavi stječu dodatne kompetencije i stvaraju se novi odnosi. Projekt je dobar za cijelu zajednicu jer pomaže i učiteljima, ali i djeci u razredu”, objasnila je voditeljica projektnog tima Arijana Mataga Tintor.

27.1.2017. Velika Gorica – Projekt Svako dijete ima pravo na obrazovanje. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Svi naši mladi sugrađani koji imaju potrebu su i dobili svog asistenta u nastavi, a moram naglasiti kako smo mi prije tri godine bili jedan od rijetkih gradova koji je i tada svakom djetetu omogućio asistenta u nastavi”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec te dodao kako će i u budućnosti osiguravati sredstva za svu djecu koja imaju potrebu za asistentima u nastavi.

“Pomoćnici su velika pomoć djeci, ali i učiteljima koji se tako više mogu posvetiti ostaloj djeci. No, ja bih rekla da je najveća dobit za razred gdje djecu od početka učimo da žive s različitostima, da se nauče pomagati, da se nauče empatiji i da žive s onima koji su na neki način drugačiji od nas, a po svemu ostalome isti”, objasnila je Ratimira Ajduk, socijalna pedagoginja i defektologinja u OŠ Vukovina u kojoj su ove školske godine zaposlena dva osobna asistenta.

27.1.2017. Velika Gorica – Projekt Svako dijete ima pravo na obrazovanje. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Svoja iskustva o projektu podijelila je i redateljica filma ‘Svako dijete ima pravo na obrazovanje‘ Romana Rožić. Istaknula je primjer OŠ Eugena Kumičića koja zbog jednog djeteta po školi ima postavljene trake za slijepe, prilagođeni zahod te ploče na brajevom pismu na svakoj učionici. Osim toga, OŠ Šćitarjevo je izdradila platformu za dijete u invalidskim kolicima koje pohađa tu školu.

“To je jedna tako divna i sustavna briga za djecu s poteškoćama koja me nevjerojatno dirnula. Ta suradnja između škola, grada i roditelja me čini iznimno ponosnom što živim u ovom gradu. Sve to daje humano i civilizirano lice gradu”, kazala je Rožić.

Galerija fotografija


FOTO Mladi glumci pokazali što mogu

Vatrogasna vježba Donjeg Turopolja