Prijava

Vaša prijava

U hladnoj “Noći muzeja” Goričani uživali uz vrući čaj i kuhano vino


Unatoč hladnom vremenu, brojni Velikogoričani sinoć su prošetali do Muzeja Turopolja, koji je i ove godine sudjelovao u manifestaciji “Noć Muzeja“. Osim stalnog postava, posjetitelji su mogli razgledati VI. Županijsku izložbu jaslica “Spavaj mali Božiću” te sudjelovati u raznim radionicama. Za sve njih, organizatori su pripremili vrući čaj i kuhano vino.

27.01.2017. – Velika Gorica – Noć muzeja. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena glazbi. Pod naslovom “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo” istaknut je značaj glazbe i njenih stvaratelja u povijesti i u suvremenom društvu. Stoga su organizatori pripremili dva koncerta. Ljubitelji klasične glazbe tako su mogli uživati u koncertu učenika Umjetničke škole Franje Lučića, dok je sama večer službeno zatvorena koncertom goričkog banda Mixed-up Mary koji izvode chamber pop.

“Goričane najviše zanima naš povijesni dio. Taj dio s Plemenitom općinom Turopoljskom i turopoljskim plemstvom je najinteresantnije našim domaćim ljudima, prvenstveno zbog toga što se to izravno veže uz njihovu obiteljsku povijest.” ispričala je ravnateljica Muzeja Margareta Biškupić Čurla.

Oni najmlađi mogli su sudjelovati u radionici “Pričanje priča” Andreje Krenek, dok su oni stariji na radionici Zlatka Odrčića imali prilike izrađivati nakit.

27.01.2017. – Velika Gorica – Noć muzeja. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Anđeli od kukuruza

Ove godine Muzej je pripremio zanimljivu radionicu izrade figurica od komušine, odnosno perušine, a riječ je sušenim listovima kukuruza. Voditeljica radionice Maja Novak ističe kako je riječ o starom materijalu od kojeg su davnih dana naši bake i djedovi izrađivali razne ukrase, a danas je to pomalo zaboravljen običaj.

“Prije su se radile čak i lutkice od komušine, pa su se djeca samo s tim igrala. U to doba nije bilo modernih beba i igračaka. To je najpopularnije bilo u Slavoniji, ali se s vremenom proširilo i na cijelu Hrvatsku.” objasnila je Novak.

 


Martin Šroler potpisao za Koper

Vatrogasna vježba Donjeg Turopolja