Prijava

Vaša prijava

Zvjezdani let KUD-a ”Vrhovje župe Dubranec” od Pisarovine do Kazališta ”Komedija” u Zagrebu


Kada članovi pojedinih Kulturno umjetničkih društava požele glumiti onda se to u startu ocjenjuje pesimističnim tonovima i poprati se uglavnom komentarima tipa ”držite se pjevanja i plesanja”, odnosno ostavite glumu izučenim glumcima. Srećom, folkloraše nije lako obeshrabriti, ne osvrću se na neutemeljene kritike i svojom upornošću i, naravno nadarenošću, uspijevaju prezentirati dramske tekstove kao ‘pravi’ glumci.

Sjajan primjer je KUD ”Vrhovje župe Dubranec”, Društvo koje ukupno u svim sekcijama (dječja folklorna, odrasla folklorna, tamburaške sekcije za djecu i odrasle, izvorna pjevačka skupina te nova glumačka sekcija) broji oko stotinu članova. Članovi Društva su uglavnom iz Markuševca Turopoljskog i Donjeg Dragonošca te su tako i svojevrsna kulturna poveznica gradova Zagreba i Velike Gorice. Glumačka sekcija se odvažila i za scenu adaptirala komediju ”Prijatelji” autora Izvora Oreba (kipar, slikar, pisac, skladatelj) i njegove supruge Emilije Karlavaris (akademska slikarica i kiparica). Dodatnu poteškoću prigodom uprizorenja komičnog djela bio je prijelaz sa čakavice na ‘turopoljski kaj’. Suradnju autora komedije i KUD-a Vrhovje inicirao je načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić.

Predstava “Prijatelji” KUD-a Vrhovje župe Dubranec. Foto: Zdenko Miković

”Prijatelji” su uvježbavani nepuna tri mjeseca u prostoru obnovljenog Doma kulture u Donjem Dragonošcu i u studenom prošle godine (13.11.) komedija je premijerno izvedena povodom Dana Općine Pisarovina u Društvenom domu. Publika je sjajno prihvatila ”Prijatelje” i izvođače te je četiri tjedna kasnije (11. prosinca) na istom mjestu predstava još jednom izvedena. Treća izvedba uslijedila je u Bratini (Općina Pisarovina) ove godine (20. siječnja), a četvrta u Kazalištu Komedija (22. siječnja 2017.)! Ekstra bonus za glumce amatere i predsjednicu KUD-a Branku Smolković Cerovski bilo je gostovanje na HRT-u u emisiji ”Dobro jutro, Hrvatska”.

Komedija ”Prijatelji” govori o susjedima posvađanima oko zemlje. S vremenom dolazi naš iseljenik-povratnik iz Amerike i pokaže se da je zemlja zapravo njegova. Dok traju prepucavanja, iskrsne nekoliko ljubavi između aktera, a na kraju se svi pomire. Kreatori uloga u ”Prijateljima” su: Ivan Nestić (Iva, zvani Pošteni), Irena Brebrić (njegova žena Bara), Ana Ivančić (njihova kćerka Suzi), Ivan Brebrić (Peter, zvani Dobri), Štefica Tkalec (njegova žena Kata), Mario Karlović (njihov sin Reksi), Željko Basta (policajac Martin), Davor Ivančić (Frenki, zvani Amerikanac), Ana Cerovski (njegova kćerka Krešimira) i Drago Karlović (geometar).