Prijava

Vaša prijava

Jeftinija veza sa Zagrebom: Istražili smo hoće li Goričani kupovati kartu, mjesečni pokaz ili se švercati


Nakon što je vožnja ZET-ovim prijevozom na području Zagreba postala jeftinija zbog uvođenja polusatne karte od 4 kune, odmah je povoljnija i relacija Gorica-Zagreb, koju svakodnevno koristi tisuće Velikogoričana.

03.02.2017. – Velika Gorica – Jeftiniji prijevoz: Hoće li se Goričani i dalje švercati? Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Većina putnika s kojima smo razgovarali kažu da im od Velikog Polja do odredišta u metropoli niti ne treba više od pola sata te će iskoristiti pogodnost kojom će u jednom smjeru uštedjeti 6 kuna. Oni koji nemaju pokaz, a često putuju za Zagreb ističu da će im to osjetno smanjiti troškove jer putovanje umjesto 20 kuna sada stoji 14, što je pojeftinjenje od 30 posto.

Lucija: Neću više kupovati radnički pokaz

S druge strane, mnogi putnici koji koriste radničku mjesečnu kartu razmišljaju je od idućeg mjeseca više ne kupovati. To nije niti čudno s obzirom da je njezina cijena i dalje 610 kuna, dok 20 vožnji u oba smjera prema novom cjeniku ukupno košta 560 kuna, što je ušteda od 50 kuna.

“Evo vidite, ako ne smanje cijenu radničkog pokaza, zašto bih jednokratno platila 610 kuna. Prošlog sam mjeseca tako imala gripu i nije me bilo tjedan dana na poslu. U slučaju da sam ostale radne dane kupovala dnevne karte po ovoj jeftinijoj cijeni za prvu zonu, prijevoz bi mi bio osjetno jeftiniji“, priča nam Lucija.

03.02.2017. – Velika Gorica – Jeftiniji prijevoz: Hoće li se Goričani i dalje švercati? Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Još jedno pitanje koje smo postavljali bilo je vezano uz švercanje. Većina mladih ljudi otvoreno nam je govorila da to čine godinama te da se u slučaju kontrole snalaze kako god znaju i umiju. Dok će neke motivirati jeftinija vožnja u prvoj zoni pa se više neće švercati te biti oslobođeni straha od kontrole, drugi će to i dalje činiti jer stvar je navike i uštede novca. Mišljenja o tome hoće li se švercanje smanjiti ili ne, stoga su podijeljena.

‘Švercala sam se prije besplatnog pokaza’

Filipa nam je priznala kako bi se i dalje švercala u slučaju da nije ostvarila pravo na besplatan pokaz.

“Sudeći po sebi, mislim da će se i dalje svi jednako švercati bez obzira na jeftiniju kartu. I ja sam se švercala do prije godinu dana, sve dok u Zagreb nisam krenula u srednju školu. Sada mi je prijevoz besplatan pa mi to više nije potrebno”, pojasnila je.

Zbog jeftinije karte odustao od švercanja

Za razliku od Filipe, sasvim drugo mišljenje ima Dominik Bačurin. Smatra kako je 30 posto jeftiniji prijevoz dovoljan razlog da mnogi poput njega odustanu od švercanja i kupe kartu. On i njegovi prijatelji koji nemaju auto do sada su kombinirali šverc i kupnju karte.

“Do sada sam se i ja švercao, nakon što sam prošle godine završio srednju školu i izgubio pravo na besplatan pokaz. Kartu sam kupovao ako me je vozač autobusa tražio, a kada nije, samo sam prošao pored njega. Kada je naišla kontrola izvlačio bih se ili izašao van. Jednom sam platio kaznu”, kaže Dominik.

03.02.2017. – Velika Gorica – Jeftiniji prijevoz: Hoće li se Goričani i dalje švercati? Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

U ZET-u očekuju manje švercera 

Na naš upit smatraju li da će jeftinija polusatna vožnja smanjiti švercanje u autobusima i tramvajima, iz ZET-a odgovaraju potvrdno. Ističu kako je riječ o mjeri Grada Zagreba kojom se pokušava uvesti pravedniji sustav naplate i tako smanjiti prometne gužve u središtu grada.

“Uvođenjem nove pojedinačne karte od 30 minuta za 4 kune zaprimili smo brojne pozitivne komentare od građana kojima je na ovaj način javni prijevoz postao još dostupniji. U prvim danima nakon uvođenja nove karte, usmjereni smo prvenstveno na opskrbu svih vozača i prodajnih mjesta dostatnim količinama karata, jer prema povratnim informacijama sa terena, zbog pristupačne cijene za vožnju kraćim relacijama, prodaja karata se intenzivirala. Iako trenutno ne raspolažemo sa konkretnim brojkama, svakako možemo zaključiti da će ovaj novitet pozitivno utjecati i na smanjenje postotka putnika bez vozne karte“, odgovorili su nam iz ZET-a.

Galerija fotografija: