Prijava

Vaša prijava

Edukacijski seminar za učenike volontere u okviru projekta ”Da sam ja netko”


Trodnevni edukacijski seminar (1. do 3. veljače) ”Volontiranje, dijalog i aktivno građanstvo” za učenike volontere u organizaciji Udruge Forum za slobodu odgoja i Ekonomske škole Velika Gorica održan je u prostoru škole. Seminar je apsolviran u okviru projekta ”Da sam ja netko”, projekta u kojem sudjeluju 4 srednje škole. Osim velikogoričke Ekonomske škole u projektu participiraju još Škola za cestovni promet Zagreb, Graditeljska škola Čakovec i Komercijalno trgovačka škola Bjelovar. Projekt se provodi uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Seminar su vodile Višnja Pavlović, voditeljica projekta ”Da sam ja netko” i Marija Roth, vanjska suradnica Foruma za slobodu odgoja, uz nazočnost pedagoginje Ksenije Vatavuk Margetić.

03.02.2017. Velika Gorica – Edukacijski seminar za učenike volontere u Ekonomskoj školi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Polaznicima seminara bilo je kroz niz radionica omogućeno usvajanje znanja i vještina u području osobnog rasta i razvoja, volontiranja i aktivnog građanstva. Kroz prakticiranje uloge aktivnog građanina sudionici su osvijestili osobne potencijale i naučili kako da ih realiziraju. Bilo je riječi i o tome kako se nositi s osobnim predrasudama, potaknuti tolerantno ponašanje u sebi i kako prihvatiti sveprisutne različitosti oko nas. Razgovaralo se i o aktualnim društvenim problemima i načinima njihovog rješavanja kroz volonterske projekte. Učenici su kao najveće probleme istaknuli brigu za budućnost, (ne)prihvaćanje od strane vršnjaka, nasilje i trenutnu situaciju u svijetu. Suglasni su da je jedan od najvećih problema pasivnost mlade populacije (primjerice, nepostojanje volje da se aktivno uključe u izvannastavne aktivnosti).

Na seminaru je sudjelovalo 20 učenika (18 djevojaka i 2 mladića): Lejla Pokas, Laura Jerleković i Mia Plečko (1.a), Gabriela Sučić i Marko Busija (1.d), Franciska Petričević, Barbara Žutić, Ana Žuljević, Marta Jurenić i Valentina Fiket (3.a), Ivana Brajković, Klaudija Grđan Car, Laura Grđan Car, Elizabeta Kolarec i Katarina Kolarec (3.b), Ana Hrvojić, Barbara Miković, Antonija Pandža i Arijan Smolić (3.c) i Tea Ramljak (4.a). Svi su članovi Volonterskog kluba Ekonomske škole.