Prijava

Vaša prijava

Maketa kapele sv. Barbare kao artefakt kulturnog blaga


Sinoć je u okviru 173. Matičinog četvrtka održano u prostoru Muzeja Turopolja vrlo zanimljivo predavanje na temu ”Izrada makete kapele sv. Barbare u Velikoj Mlaki”. Predavač je bio Josip Bernat, maketar iz Velike Mlake, umirovljeni nastavnik fizike i tehničkog odgoja (cijeli radni staž, 41 godina, odradio je u Osnovnoj školi Lovro pl. Matačić u Zagrebu). Maketar Bernat desetljećima je izrađivao i izrađuje makete bilo kao dio nastavnog predmeta ili kao hobi.

02.02.2017. Velika Gorica – “Izrada makete kapele sv. Barbare” tema 173. Matičinog četvrtka. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Makete pojedinih objekata, koji imaju status zaštićene kulturne baštine, služe kao dokaz obnove odnosno očuvanja kulturnog blaga dotičnog kraja. Umirovljeni nastavnik se primio izuzetno zahtjevnog posla kada je odlučio realizirati višegodišnju želju i ideju pretočiti u umjetničko djelo te napraviti ”Turopoljsku ljepoticu”, maketu kapele sv. Barbare u Velikoj Mlaki. Kada je izvršio sva mjerenja, uzduž i poprijeko, odlučio se za omjer 1:30. Dodatni problem predstavljao mu je u početku nedostatak pisane dokumentacije, odnosno izvornih crteža po kojima je kapela izgrađena. Kada je to ipak riješio, uslijedile su višemjesečne pripreme i izrada programa i odgovarajućeg alata.

Maketa predstavljena na predavanju je zapravo još uvijek ”rohbau’, tek slijedi finaliziranje. Izrada ove makete je filigransko djelo, jer majstor je, primjerice, poštujući spomenuti omjer, morao u žici promjera 0.8 mm izbušiti niz rupica! Bilo je tu još mnogo majstorskih bravura i samo zbog toga bi se već rad na ovoj maketi mogao označiti umjetničkim.

Na predavanju smo još saznali što je maketa i koliko vrsta ih ima te koji se kriteriji pri izradi moraju konzekventno uvažavati (materijal, dimenzije i što vjerniji izgled).