Prijava

Vaša prijava

Udruga roditelja izdala brošuru o sigurnosti djece na internetu


U povodu Dana sigurnijeg interneta, koji se u Hrvatskoj i svijetu obilježava sutra, 7. veljače, Udruga roditelja Korak po korak predstavlja posebnu brošuru o sigurnosti na internetu namijenjenu roditeljima. Brošura je pripremljena u okviru projekta #DeleteCyberbullying, koji Udruga roditelja Korak po korak provodi od 2014. godine u partnerstvu s Konfederacijom obiteljskih organizacija Europske unije i uz financijsku podršku programa Europske Unije DAPHNE. Cilj je projekta pružanje informacija djeci, mladima i roditeljima o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći.

“Cyber prostor, odnosno prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih informacijsko-komunikacijskih aplikacija vjerojatno je jedino područje ljudskog djelovanja o kojem su djeca i mladi bolje informirani i bolje se njima služe od odraslih. To roditelje stavlja u posebno osjetljiv položaj i zahtijeva preuzimanje novog, vrlo značajnog i izazovnog odgojnog zadatka. Najprije moraju shvatiti velik značaj koji instantne poruke, društvene mreže i internet imaju za socijalizaciju i komunikaciju današnje djece i mladih, a potom je na njima da uobičajene odgojne postupke, koje u stvarnom životu provode s djetetom kako bi mu usadili temeljne vrijednosti nenasilja i pristojnog ponašanja, primijene i na cyber prostor te tako postanu online odgajatelji. Vjerujemo da im ovaj priručnik u tome može puno pomoći“, pojasnila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja Korak po korak.

Priručnik pokriva temu zaštite od elektroničkog nasilja kao i načine prepoznavanja djeteta u problemu, opisuje osnovna pravila sigurnosti na internetu kao i najčešće rizične situacije u kojima se djeca mogu naći te nudi praktične savjete. Roditelji ga mogu besplatno preuzeti na internetskoj stranici Udruge roditelja Korak po korak ili OVDJE.

U priručniku ističu kako su roditelji najodgovornije bliske odrasle osobe koje imaju ključnu ulogu u prevenciji i otkrivanju elektroničkog nasilja. Kako se elektroničko nasilje uglavnom događa dok je dijete kod kuće pod roditeljskim nadzorom, roditelji su prve odrasle osobe koje imaju priliku uočiti nasilje, a u tim je situacijama bitno da dijete u njih ima povjerenja kako bi im se obratilo za pomoć.

Udruga roditelj Korak po korak provela je 2014. godine istraživanje na 6.000 ispitanika, a ono je ukazalo na značaj prepoznavanja cyberbullyinga kao rastućeg problema modernog društva. Pokazalo se da 79 posto ispitanih roditelja gotovo nikad ne razgovara sa djetetom o tome što radi na računalu i internetu, 77 posto njih gotovo nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, a čak 92 posto ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama.


U ljekarnama besplatan pregled kože

Petek na Gorice: sudjelovali mali poduzetnici 4.b razreda