Prijava

Vaša prijava

Stigle narukvice za nadzor zatvorenika, traži se dobrovoljac iz Velike Gorice


Nakon što su se godinama najavljivale – u Ministarstvu pravosuđa krenuo je pilot projekt s narukvicama za elektronički nadzor zatvorenika. Lagana narukvica oko noge u realnom vremenu pratit će pridržava li se zatvorenik pravila u svom domu, piše RTL.

Ministarstvo je nabavilo 20-ak narukvica i prije nekoliko dana pokrenulo pilot projekt. Čekaju prvog dobrovoljca u Zagrebu ili Velikoj Gorici.

“U pilot projekt ulaze osumnjičenici protiv kojih istražni sudac odredi istražni zatvor u domu i osuđenici kojima sudac izvršenja dakle odobri uvjetni otpust”, izjavila je Sanja Mišević, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa.

Narukvice bi se stavljale osumnjičenima ili počiniteljima imovinskih kaznenih djela koji bi morali dati suglasnost. 150 tisuća eura za projekt stiglo je iz fondova Europske unije. A same narukvice u budućnosti bi se itekako isplatile. Jer analiza kaže – dan u zatvoru državu stoji 400 kuna, a dan elektroničkog nadzora 100!

“Kriterij je ekonomičnost, ali na ovaj način pomažemo i resocijalizaciju okrivljenika, njihovo lakše uključivanje u život, ali vjerojatno i manjoj traumi svih sudionika u kaznenom postupku”, dodala je Mišević.


ŽUPANIJSKO NATJECANJE OSNOVNIH ŠKOLA U JUDU

Petek na Gorice: sudjelovali mali poduzetnici 4.b razreda