Prijava

Vaša prijava

GORIČKA UDRUGA UPOZORAVA Ante (71): Sinu i snahi treba stan i prešutno od mene očekuju da se maknem, a ja nemam kuda


Gorički Centar za kvalitetu života – Forum 50+ pokrenuo je projekt ‘Zaustavimo nasilje nad starijim osobama’, čiji je cilj promicanje prava starijih ljudi da žive slobodni od nasilja. Istraživanje na području Zagrebačke i Sisačko-Moslavačke županije pokazalo je da su čak 5 posto starijih osoba izloženi nasilju, odnosno 1840 ljudi. Među njima je i Ante (71) iz Lekenika, koji je otvoreno progovorio o tome što svakodnevno proživljava.

“Umirovljenik sam. Supruga mi je umrla. Živim pod svakodnevnim pritiskom – mojem sinu i snahi treba stan i prešutno od mene očekuju da se maknem. Ja nemam kuda, ovaj stan sam ja kupio. Ne bih htio ići u dom, ali bojim se da ću morati. Vidim da se oni često svađaju zbog mene i nesretni su. Bolje da se ja maknem, pa makar bio nesretan”, ispričao je Ante.

Predsjednik Foruma 50+ Ivan Svetopetrić upozorava kako se danas to događa Anti, a da se već sutra može dogoditi nama ili nama dragim osobama.

“Nasilje nad starijima je svaki čin koji šteti starijoj osobi, a provodi se od strane nekoga kome vjeruju, poput odraslog djeteta, članu obitelji, partneru, njegovatelju ili prijatelju. U javnosti se mnogo govori i piše o nasilju nad ženama i djecom. Mnoge preventivne i humanitarne akcije usmjerene su njegovom sprečavanju. Osobe starije životne dobi također su osjetljiva društvena skupina i žrtve nasilja, ali o tome se vrlo malo govori i piše. Jesmo li se ikada zapitali što se događa sa starim ljudima? Obiteljsko nasilje nad osobama starije životne dobi obavijeno je velom šutnje“, ističe Svetopetrić, dodavši kako su stariji podvrgnuti tjelesnom, psihološkom, materijalnom, nasilju od strane države i društva te zanemarivanju i aktivnom zapuštanju.


Svi u kino!